Převážná část umyvadel, van a dřezů má ve výbavě v horních místech pod vodovodní baterií malý otvor, o jehož funkci nemají mnozí z nás ani ponětí. Přestože není pro základní úlohu umyvadla nezbytný, bez něho by mohla být narušena bezpečnost použití. Proto je dobré vědět, k čemu slouží a měl by se udržovat v čistotě.

Proč se odpady ucpávají a jak je co nejjednodušeji vyčistit, se podívejte v totmo videu:

Zdroj: Youtube

Otvor má dvě základní funkce

Vysvětlení, proč je v umyvadlech otvor, je poměrně jednoduché. Jedná se o odtokový otvor, který je určený k vypouštění nadbytečné vody a zároveň napomáhá rychlejšímu odtoku vody velkým spodním odtokem.

Ochrana před vytopením

Malý otvor je důležitý nejen pro vaši bezpečnost, ale i vašich sousedů před možným vytopením. Ve chvíli, kdy jste se rozhodli naplnit si zašpuntované umyvadlo či vanu vodou a případně jste si ještě odběhli k jiné činnosti, otvor pochytá vodu, která by začala přetékat ven. Vlastně slouží jako taková první pomoc, pokud by k něčemu takovému mělo dojít.

Pravděpodobnost přetečení bude mnohem nižší. Proto by přepadový otvor neměl být nikdy uzavřen žádnou zátkou. Pokud budete mít puštěnou vodu z kohoutku naplno, může se stát, že ani přepadem nestihne všechna přebytečná voda odtéct, ale pravděpodobnost přetečení bude oproti umyvadlu bez přepadu mnohem nižší.

Rychlejší odtok vody

Druhou důležitou funkcí otvoru je lepší odtok vody odpadem. Odtok i přepad jsou svedeny do jedné odpadní trubky. Když voda odtéká spodním otvorem, tlačí před sebou i vzduch, který je jistou zábranou k plynulému odtoku a ve skutečnosti voda odtéká pomaleji. Díky hornímu přepadovému otvoru je umožněn odvod vzduchu z odpadní trubky, a tudíž se odtok značně zrychlí.

Důležitá je pravidelná údržba

Nikdy při čištění umyvadla či vany nezapomínejte ani na údržbu horního odtoku. Mnohdy se odsud může linout nepříjemný zápach, stejně jako ze spodního odpadu. Tomuto stavu byste měli úspěšně předcházet, protože usazeniny a zbytky jídla se mohou hromadit i zde. Nevýhodou horního otvoru je, že se jedná o místo příhodné k množení bakterií a plísní.

Jak nejlépe otvor v umyvadle vyčistit?

Otvor vyčistěte při každém mytí umyvadla, a to nejlépe jedenkrát za týden. Stačí, když smícháte ½ hrnku jedlé sody se šťávou z 1 čerstvého citronu v nádobce s hrdlem a aplikujete připravenou směs přímo do přepadového otvoru. Následně ještě zalijte ½ šálkou octa. Soda rozpustí veškeré mastnoty a špinavé usazeniny a ocet či citron zajistí antibakteriální a dezinfekční účinky.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.bydlimeutulne.cz, www.hobby.instory.cz