Znáte marantu čili modlivku?

Jako dítě jsem si myslela, že je maranta obyčejná a nezajímavá. Neměla totiž oslnivé květy. Ale co ty listy! Dnes jsem z květin jako maranta unešená, a právě nyní podobné květiny zažívají boom. Zajímavé rostliny se totiž stávají středobodem mnohých domácností. Ať už obdivujete minimalismus, bohémský hippie styl nebo máte rádi jiné styly, pokojové rostliny jsou neodmyslitelnou součástí interiéru. Pokud je máte ještě navíc rádi, pak jsou také vítaným členem domácnosti a opečovávaným živoucím organismem.

Jaké podmínky marantám vzhovují?

Její pěstování může být pro mnohé výzvou, především závisí na vhodné intenzitě zalévání a vzdušné vlhkosti. Maranta miluje polostín, případně rozptýlené světlo, ale pokud je ho příliš, její listy začnou blednout. Právě nádherné listy jsou obdivuhodné. Jsou nápadně žilkované a barevné varianty přecházejí od různých odstínů zelené až k růžové. Maranty navíc v noci svinou listy, a proto se může zdát, že se modlí.

Dopřejte modlivkám správnou zálivku

Maranty pocházejí z Jižní Ameriky a jsou spíš pokryvné, ale narůstají jim dlouhé šlahouny, které mohou dosáhnout až délky několik metrů. Díky tomu, že je jejich domovem deštný prales, jsou zvyklé na zhoršené světelné podmínky i mírnou vlhkost. Právě udržovaní mírné vláhy bez přelití je pro mnohé pěstitele oříškem. Pokud máte problém zalévat rostlinu v létě každé tři až čtyři dny, pak vyzkoušejte zavlažovací zápich. Zemina by neměla vysychat.
V zimním období je vhodné používat na zalévání teplou vodu a počkat, až je substrát mírně vyschlý.

Maranty ocení vzdušnou vlhkost

Maranta také miluje vzdušnou vlhkost a tím pádem i rosení. Můžete jí také udělat oblázkový výparník nebo keramzitový, který také pomůže udržet vyšší vzdušnou vlhkost. Stačí umístit pod květinu širší misku, než je květináč, a její dno zasypat oblázky. Tác nebo misku naplňte vodou a nechejte ji odpařovat.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz