Jaká jsou másla u nás?

Máslo není jen jedno. To ví každý, kdo si stoupne před chladící regály v obchodě a začne hledat svoji oblíbenou značku. Pokud nesáhnete přímo po margarínu, který máslo jen vzdáleně připomíná, můžete si vybrat z máslu podobných potravin, které obsahují živočišné i rostlinné tuky. Anebo snad toužíte jen po pravém stoprocentně živočišném másle?
Obyčejné pravé máslo obsahuje minimálně 80% živočišných tuků, je krásně voňavé a změkne až po několika minutách mimo lednici. Jak rychle se tak stane, samozřejmě souvisí s pokojovou teplotou a obalem másla.

V jakém obalu máslo uskladnit v lednici i mimo ni?

Klasické máslo je obalené jen v papíru s tenkou vrstvou hliníku na povrchu. Pokud váháte, jak takový odpad vytřídit, pak vězte, že se nehodí nikam jinam než do směsného odpadu. K uskladnění másla se používá klasická máslenka sestávající z talířku a pasujícího vydutého víka. Stejně dobře se ale hodí široký a mělký kameninový hrnek uzavřený přiléhajícím víkem. Pro skladovaní másla je totiž nejdůležitější zamezit přístupu vzduchu, světla a také vysoké teploty. Nejvhodnější způsob skladování je na chladném a tmavém místě, ale máslo vydrží dočasně i bez lednice.

Slané máslo vydrží mimo lednici nejdéle

Nejdéle vydrží venku v adekvátní nádobě máslo slané, které se u nás běžně příliš nepoužívá. Je to právě obsažená sůl, která tento druh másla udržuje déle kvalitní.

Pravé máslo vydrží i pár dnů

Klasické čerstvé máslo, které má velký podíl živočišných tuků, může zůstat mimo lednici až dva dny. Nicméně jeho životnost prodloužíte, pokud jej budete dávat do lednice pokaždé, když jej nepoužíváte. Nejčastěji je máslo součástí snídaně, proto můžete později máslenku přemístit na zbytek dne do lednice. Pokud myslíte, že jej použijete častěji, klidně vydrží na lince celý víkend. Odhadnete-li dobře spotřebu, můžete mít máslo k roztírání stále venku. Stačí je rozdělit na menší části a pravidelně máslenku doplňovat.

Kde skladovat rostlinná másla?

Nejhůř jsou na tom se žluknutím výrobky rostlinného původu, ale ty lze roztírat i chlazené, takže není nutné nechávat je venku. Pamatujte na to i v případě, pokud používáte namíchaná rostlinná a živočišná másla.

Zdroje: https://www.marthastewart.com, https://www.prirodovedci.cz, https://zoommagazin.iprima.cz