Mikrovlnnou troubu má doma skoro každý a občas je více než užitečná. Zapíná se, když si potřebujete rychle ohřát večeři, kávu co jste nestihli vypít ještě teplou nebo rozmrazit maso na přípravu oběda. Přesto je možné využít ji také jinak a vyzkoušet další šikovné vychytávky, které vám práci v kuchyni ještě více usnadní. Při práci s mikrovlnnou troubou vycházejte ze zkušeností se svým přístrojem a zvolte optimální výkon a čas.

Rajčata bez slupky

Čerstvá rajčata je nutné před přidáním do omáček či polévek zbavit slupek a oloupat je. Běžně se rajčata spaří v horké vodě, pak se ochladí a loupou. I tady ale pomůže mikrovlnka. Slupku rajčat nařízněte do kříže, plody propíchněte a vložte dovnitř trouby, zahřívejte 30 sekund na nejvyšší výkon. Pak přístroj vypněte a nechte rajčata ještě dvě minuty dojít. Po vyjmutí jejich slupku lehce stáhnete nožem.

Loupání česneku a cibule

Také česnek a cibuli zbavíte snadněji slupky, pokud jim nejdříve dopřejete krátký pobyt v mikrovlnce. Stroužky česneku rozložte na talíř a zapněte přístroj při maximálním výkonu asi na 20 sekund. Česnek poté zmáčkněte, ze slupky hladce vyklouzne a s přehledem rychle oloupete celou palici. Podobným způsobem si ulehčíte i práci s loupáním cibule. Celou cibuli zahřívejte 40 až 50 vteřin (záleží na velikosti) a následně ji vymáčkněte ze slupek.

Staré pečivo znovu zachutná

Gumový chléb a ztvrdlé housky nejsou zrovna kulinářským zážitkem, během chvilky jim ale dodáte znovu čerstvost. Namočte papírovou utěrku a dobře jí vyždímejte, překryjte jí pečivo a vložte do mikrovlnné trouby. Zapněte troubu a nechte ji běžet 15 až 20 sekund nastavenou na plný výkon. Pečivo do sebe vpustí vlhkost a slibně se rozvoní.

Více šťávy z citrusů

Potřebujete dostat z pomerančů a citrónů co nejvíce šťávy? Žádný problém, mikrovlnka si poradí i se staršími a trochu vysušenými plody. Citrusy pečlivě omyjte a vložte dovnitř přístroje. Při nejvyšším výkonu jim odměřte 30 vteřin pobytu uvnitř, vydají pak více šťávy a budou se snadněji loupat. V mikrovlnné troubě také snadno usušíte oloupanou či nastrouhanou kůru. Rozložte ji na papírový ubrousek či na misku a sušte přibližně jednu minutu.

Navlhlé brambůrky

Zapomněli jste zavřít sáček s chipsy a křupavé lupínky do sebe natáhly vlhkost? I takovou svízel zvládne vyřešit mikrovlnka. Přesypte brambůrky do misky, vložte je do trouby a překryjte papírovou utěrkou. Stačí jim 15 sekund uvnitř přístroje nastaveného na nejvyšší výkon a budou zase krásně křupat. Podobně lze vyzrát i na zavlhlé sušenky či krekry, jen zahřívání bude asi o deset sekund delší.

Rychle uvařené luštěniny

Mikrovlnku zapojte do akce i při přípravě luštěnin. Hodí se tehdy, když nemáte dost času nechat fazole, čočku či hrách namočené přes noc. Zvolenou luštěninu zalijte vodou, přidejte špetku jedlé sody a zahřívejte v zapnuté mikrovlnné troubě při vyšším výkonu deset minut. Ponořené ve vodě nechte ještě půl hodiny odpočívat a následně připravte vybraný pokrm obvyklým způsobem.

Čokoláda bez vodní lázně

Rozpuštěnou čokoládu získáte během pár chvil a téměř bez práce. Kostičky čokolády nalámejte do misky, vložte do mikrovlnné trouby nastavené na nejnižší stupeň asi na 15 sekund. Vyjměte, promíchejte obsah a zahřívejte znovu po stejnou dobu. Opakujte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.