Zatímco na někoho minimalismus působí jako chladný a nezabydlený interiérový styl, na jiné má zcela opačný vliv. Považují jej za nadčasový, příjemný a právě tak akorát vybarvený interiérový styl. Tvrdí, že i v minimalistických prostorách lze vtisknout bydlení originalitu a osobitost a přitom v maximální možné míře zachovat eleganci a vzdušnost. Zkuste se s námi podívat na výhody minimalismu v bydlení a popřemýšlet, zda by se mohl zabydlet i u vás doma.

Minimalismus neznamená jen dát vale zbytečnostem

Minimalismus je především o prostoru, o tom, který vyplní hlavně vaše přítomnost, nikoli nespočet různých dekorací, drobností a vzpomínek z dovolených. Ovšem čím méně těchto „nutných“ doplňků bydlení budete doma mít, tím vzdušnější a prostornější se bude vaše bydlení jevit. A představte si to množství ušetřeného času, který už nikdy nestrávíte utíráním prachu.

Zásadní je střídmost v barvách

Častou, avšak mylnou domněnku, představuje nutnost použití bílé barvy v minimalistickém interiéru. Jednoduše zapomeňte na bílou barvu a pracujte s odstíny béžové, krémové, cappuccino a dalších příjemných barev. Právě tyto barvy interiér zútulní, zjemní a přitom mu ponechají dojem čistého a světlého prostředí. Další vítanou barvou je šedá a všechny její odstíny, které se dají pochopitelně kombinovat i s dalšími barvami. Dokonale vyladěného interiéru dosáhnete využitím postupného ztmavování nebo naopak zesvětlování odstínů šedé. Vítaná je i černá barva, s níž si minimalismus docela dobře rozumí. Přímo fantastického dojmu nabyde prostor, který získáte její kombinací s bílou barvou. Zkrátka střídmost v barvách je pro minimalistické bydlení zásadní. Ale nebojte se, dovoluje i experimenty s barvami.

Nadčasovost stylu dovoluje kombinace

Další výhodou v současnosti tolik oblíbeného minimalismu je nadčasovost tohoto stylu. Nevyčnívá nad jinými interiérovými styly, a tak se s nimi dá i úspěšně kombinovat. Chcete-li do prostoru přidat například výrazný barevný akcent, proč ne, ale měl by být jen jeden. Je totiž důležité dodržet střídmost.

Co konečně opravdu vynikne

Dali jste si pořádnou práci s výběrem a volbou opravdu kvalitní podlahy, které teď hrozí, že ji takřka celou pokryje nábytek a další vybavení bytu? V minimalistickém prostoru tomu tak ale zdaleka není. Tento styl dá kráse vaší podlahy vyniknout. Je vaším majetkem obdivuhodný solitér, který by měl rozhodně vyniknout a nebýt upozaděn? Ať už se jedná o originální sošku, obraz, nebo historicky cenný lustr či psací stůl, jistě si zaslouží takový předmět dostatek prostoru. Právě minimalismus je tu od toho, aby jedinečnost takového předmětu podtrhl. Také zajímavý grafický motiv na zdi, nebo koberec s nezvyklou texturou může dokonale vyniknout právě v minimalistickém interiéru.

Minimalismus v souladu s přírodou

Nejen proto, že mnohé prvky minimalistického bydlení mají základ ve skandinávském stylu, je soulad s přírodou v tomto bydlení velmi významný. Sázka na kvalitu materiálů se vždy vyplatí, a to u minimalismu v bydlení platí dvojnásob. Navíc každý minimalistický prostor by měl především dýchat, a kde a kdy se nejlépe naplno nadchnete, než právě uprostřed přírody. A stejnou atmosféru a pocit zdravého bydlení ve vás vyvolají přírodní materiály a také barvy. A na to myslete i při hledání vhodného nábytku. Studený dojem z bytu spolehlivě rozptýlí volba dřeva jako doplňkového materiálu a přidáním nekomplikovaných rostlin okrasných svým listem uděláte pomyslnou tečku za vybavováním bytu v minimalistickém stylu.

Závěrem bychom rádi zdůraznili, že minimalistický styl dává vždy přednost kvalitě před kvantitou a s tímto motem přistupuje jak k výběru nábytku, tak i doplňků.