Když se rozhodneme pustit do pořádného generálního úklidu, některé kroky jsou jasné. Vyčistíme všechny podlahy i koberce, vypereme závěsy i vnitřky polštářů. Existují ale další místa a předměty, na které často zapomínáme. Přitom se právě tady může usazovat prach a špína, stejně jako nepříjemné bakterie. I proto bychom měli zkusit problematické oblasti alespoň občas zahrnout do běžného úklidu. Jejich čištění totiž nevyžaduje příliš času anebo úsilí, a přitom budou velkým krokem k opravdu čisté domácnosti.

Dřevěná prkénka

Oplachovat je pod tekoucí vodou nebo je v ještě horším případě otírat kuchyňskou houbičkou, která je plná bakterií, není moc účinné. Spáry ve dřevě se snadno a rychle stanou domovem nebezpečných bakterií, především E. coli, která způsobuje menší či větší střevní problémy, ale může být původcem také meningitidy či infekcí močových cest. Proto bychom měli prkénka po každém použití pečlivě umýt prostředkem na nádobí, případně směsí citronové šťávy a hrubozrnné soli, obzvlášť pokud je používáme pro krájení syrového masa. Jako bonus směs prkénko zbaví i nepříjemných zápachů. Pak je důležité nechat ho dobře proschnout, a nejlépe i skladovat v kuchyni přímo na lince.

Dno trouby

Na dně trouby se časem začne usazovat rozpuštěný sýr, mastnota, která odkapává z plechů během pečení, i zbytky jídel, která v ní ohříváme. Aby byla zase jako nová, měli bychom jí pravidelně dopřát pečlivé čištění. Pokud nemá vyloženě čisticí program, bude to chtít trochu ruční práce. Naopak vůbec není nutné kupovat drahé speciální prostředky. Směs jedlé sody a octa rozetřeme po dně, necháme působit 15–20 minut a pak pečlivě houbičkou vyčistíme.

Mřížka za lednicí

Kompresor je převážnou část své životnosti v chodu a také se na něm v obřím množství usazuje prach – pokud ho tedy pravidelně nečistíme. Je potřeba ho spolu s mřížkou vyčistit jednou nebo dvakrát za rok. Prodlouží se tím totiž životnost celého spotřebiče. Jak to nejlépe provést? Vysavačem s nástavcem na úzké škvíry.

Stěny

Stejně jako stíráme podlahy a myjeme okna, měli bychom občas obdobnou péči dopřát stěnám. Trocha teplé vody a prostředku na mytí nádobí totiž dělá divy a rychle odstraní mastné otisky prstů i lehké ošoupání, nemluvě o vrstvičce prachu, která se usazuje i na svislých plochách.

Vypínače

Vzhledem k tomu, jak často na ně saháme, jsou destičky vypínačů pokryté špínou z mastných konečků prstů. K vyčištění je stačí otřít dobře vyždímaným hadříkem namočeným v roztoku teplé vody a přípravku na nádobí. Hodně špinavé vypínače je pak dobré vycvaknout z rámu, omýt v teplé mýdlové vodě a pak nechat dokonale uschnout.

Hračky do vany

Dovolit dětem nebo vnoučatům obestavět si celou vanu nejrůznějšími hračkami je sice skvělý nápad, ale pokud budou příliš dlouho unikat naší pozornosti, začnou se na nich množit bakterie i ošklivá vrstva slizu. Čistit bychom je měli jednou za měsíc. Stačí naplnit kbelík teplou vodou a přidat 150 ml octa na jeden litr vody. Hračky ponoříme do roztoku na 10 minut a pak je jemně vyčistíme houbičkou. Ty, kterým nevadí vyšší teploty, můžeme čas od času, samotné, strčit do myčky na nádobí.

Kosmetika

Naprostá většina kosmetických výrobků obsahuje velké množství vody a zvlášť v případě, že se přikláníme spíš k přírodním produktům, se z kosmetické taštičky i poličky s líčidly snadno stane obří hotel pro bakterie. Krok číslo jedna: vyhodit veškeré prošlé kousky. Důležité je také po každém použití otřít z lahviček případné zbytky a ze stejného důvodu také neotírat kartáček řasenky o okraj lahvičky. Zbytky líčidel (ale i krémů nebo dalších výrobků) totiž jen zvou bakterie, aby se nastěhovaly dál a začaly pracovat na alergických reakcích i podráždění. Stejně důležité je pravidelně čistit veškeré štětce speciálním roztokem nebo jemným šamponem a pak je nechat pečlivě uschnout.

Houbičky

Protože jsou samy o sobě čisticím prostředkem, může být těžké si připustit, že potřebují taky vyčistit. Jenže kuchyňský pomocník, kterým otíráme povrchy i smetáme drobečky, je nejmilejší schovávačkou pro bakterie salmonely, E. Coli i stafylokoky. Aby houbička zůstávala co nejčistší, je dobré ji po každém použití propláchnout a dobře vyždímat, a především ji nenechávat ležet ve dřezu! Měnit bychom ji měli alespoň každé dva týdny a mezitím ji, když si zrovna vzpomeneme, nechat pár minut protočit v mikrovlnce. Ta totiž velkou část bakterií zabije.

Odtok ve sprše a vaně

Zůstává ve vaně nebo sprše stát voda? Je to nejspíš proto, že jsme nějakou nevěnovali pozornost odtoku, takže se v něm začaly hromadit malé částečky, tuky i vlasy a chlupy. Aby k tomu nedocházelo, je dobré jednou týdně, třeba při čištění vany, pročistit odtok domácím prostředkem. Tedy nasypat do něj asi 2 lžíce jedlé sody, zalít 200 ml octa a po pár minutách ještě propláchnout teplou vodou.

Mop

Špinavý mop vůbec nečistí, naopak nechává na podlaze stopy, které navíc mohou slušně zapáchat. Po každém použití bychom ho proto měli propláchnout v čisté, horké vodě a pak pověsit a nechat uschnout v dobře větraném prostoru. Řadu mopů je navíc možné hodit do pračky – a pak uklízet zase jako s novým.

Počítač

Ať je to notebook nebo stolní verze, nejspíš bude plný prachu. Elektrospotřebiče vyrábějí statickou elektřinu, a právě kvůli ní prach přitahují. A klávesnice může být po kontaktu s rukama obzvlášť špinavá. Navíc, jen buďme upřímní, jak často nad klávesnicí zhltneme rychlou svačinu nebo dokonce celý oběd? Ideální je otřít počítač jednou týdně mikrovláknovou utěrkou nebo speciálním hadříkem proti prachu. Odolnou špínu pak můžeme opatrně otřít velmi pečlivě vyždímaným hadříkem namočeným v roztoku mýdlové vody.

Deštník

Že ho umyje déšť? Ani náhodou. Deštník bychom měli pravidelně alespoň osprchovat nebo ostříkat hadicí, aby se na něm nezačala tvořit plíseň. Stejně důležité je neskládat ho nikdy vlhký. Pak se totiž plíseň nastěhuje a už se jí nezbavíme. Odolné skvrny je nejlepší nechat vyřešit v pračce – pokud to jde, případně opatrně omýt studenou vodou a čističem s nízkým obsahem bělidla.

Zdroj: Časopis Receptář