Zdroje: www.magazinzahrada.cz, en.wikipedia.org, www.nasezahrada.com

Monstery a voskovky pláčou

Slzičky na listech rostlin jsou docela známá věc. Rostliny vylučují vodu listy, ale i jinými částmi svého povrchu a jde o dva podobné jevy. Nazývají se gutace a transpirace a na rostlinách je můžete pozorovat jako kapičky vody, které jsou na listech dobře patrné. I když jsou nevětšími plačkami v rostlinné říši monstery, voskovky a kaly, gutaci či transpiraci můžete pozorovat také na louce nebo zahradě, kde roste kontryhel nebo přeslička.
Co se děje při slzení rostlin?

Co se děje s listy kaly, voskovky nebo monstery?

Slzení čili gutaci můžeme nejčastěji pozorovat při vlhkém raním či nočním vzduchu. Listy některých rostlin vylučují zkapalněnou vodu svým povrchem. Nejčastěji se objevují drobné pravidelné kapičky na krajích lístku, jak je tomu u jahodníku, ale také dalších nadzemních částí rostlin. Gutaci lze pozorovat například u některých travin nebo hub.
Z pokojových rostlin je pro kapky ronící květy dobře známá aromatická voskovka (Hoya). Také na dekorativních listech monstery můžete sledovat gutaci nejčastěji po zalití. Gutace není vyloženě nežádoucí, ale pokud se vaše monstera sama od sebe orosí, možná ji zaléváte příliš nebo nemůže voda z květináče dobře odtéci.

Monstery jako v Amazonii

Oproti tomu transpirace je výdej vody v podobě par. Pomáhá rostlině hospodařit s vodou i v ní rozpuštěnými minerály, a navíc ji ochrání proti přehřívání listů. Souvisí také s dýcháním rostliny i fungováním fotosyntézy. Rostliny během života absorbují velké množství vody, kterou ale nespotřebují na růst či metabolické děje. Dokonce 97 až 99,5 % vody, kterou rostliny přijímají, je gutací či transpirací vyloučeno.
Jak už bylo řečeno rozdíl je především ve skupenství vody, což mimo jiné vysvětluje, proč rostliny zvyšují vzdušnou vlhkost. Nejde totiž jen o odpařování vody ze substrátu či misky, ale také vodní páry vylučované samotnými rostlinami. Na satelitních záběrech je dokonce možné pozorovat odpařování a vznik mraků v Amazonii. Odpařování z Amazonského pralesa je také částečně způsobené evaporací z půdy, ale z velké části také transpirací veškeré zeleně deštného pralesa.