Zdroje: eurozpravy.cz, www.abc.net.au

Mouchy tolerujeme, ale je to špatně

Náš pohled na hmyz je velmi individuální a pravdou je, že většinu z nich nemáme rádi. Aniž bychom trpěli fóbiemi, málokdo si touží pohladit pavouka nebo švába. Zato na mouchy jsme si docela zvykli. Často se však můžete setkat s tvrzením, že mouchy jsou dokonce většími roznašeči nebezpečných nemocí než švábi.

Podívejte se na krátké video o mouchách. Víc už ani vědět nepotřebujete.

Zdroj: Youtube

Nenechte mouchy sednout na jídlo

V našich podmínkách si mouchu a případnou kontaminaci potravin spojujeme spíš s masem. Každý, kdo byl kdy nucen uskladnit maso venku v přírodě, dobře ví, že masařky si podle vůně téměř okamžitě potraviny najdou a za velmi krátkou dobu pokryjí jídlo vajíčky. Neodradí je ani pevný obal nebo igelitový sáček ukrývající masné výrobky. Jenže nebezpečí kontaminace není o masařkách a jejich životním cyklu, ale o všech možných obyčejných a překvapivě chlupatých mouchách. I tyto malé a běžné mušky jsou hustě pokryté chloupky, na kterých právě bakterie ulpívají.

Ne každá bakterie je nebezpečná a způsobuje onemocnění, ale jen soudě podle toho, jaké předměty a organické zbytky mouchy nejvíce lákají, rozhodně moucha posbírá i značné množství bakterií, které rozhodně na jídle nechcete.

Přikrývat jídlo či uschovat do nádoby rozhodně má smysl a neměli bychom se dvakrát rozmýšlet především u potravin, které už nebudete tepelně upravovat. Můžete samozřejmě používat také mnohé repelenty, ať už přírodní nebo průmyslově vyráběné, které mouchy a další hmyz odpuzují. Nicméně fyzické překážky, jako sítě v oknech a síťované či jiné poklopy, jsou rozhodně nejúčinnějším řešením v případě, že nechcete mít jídlo uschované v kontejneru nebo lednici, kam se hmyz nedostane.

Související články