Bobkový list je v kuchyni nepostradatelný

Ve skutečnosti se jedná o sušený list stromu jménem vavřín vznešený (Laurus nobilis), který je původem z Malé Asie. V současné době se hojně pěstuje hlavně v celém Středomoří a využívají se nejen jeho známé listy, ale i bobulovité plody, ze kterých se lisuje olej.

Bobkový list je naprosto nepostradatelným kořením v kuchyni, ale protože jsou známy i jeho léčivé účinky, je častou ingrediencí mnoha léků, potravinových doplňků a bylinných čajových směsí. Má však i své uplatnění v zahradě jako účinné hnojivo, a navíc svým aroma odpuzuje hmyz. A stejně tak potravinové a šatní moly. Hmyz prostě nemá rád jeho typicky štiplavou vůni.

Navštívili vás potravinoví moli?

Jakmile v kuchyni začne poletovat tmavý mol, buďte si jisti, že už si někde našel zázemí, kde není určitě sám. Potravinoví moli mohou být někdy doslova pohromou domácnosti. Končí to často náročným detailním probíráním potravin a mytím všech prostor. Někdy po odhalení hnízda nastane i happy end, ale častokrát se moli znovu objeví, protože někde nakladli zárodky a vy jste si jich možná nemuseli všimnout.

Dokonalá čistka je základ

Generální úklid za lovem potravinových molů musí být absolutně důkladný. Celou spíž vystěhujte a pro případ vyndejte i police. Mezi policemi totiž často zůstávají kousky potravin a bývají potravou pro nově vznikající larvy. V případě, že zde uchováváte i krmení pro vašeho zvířecího mazlíčka, věnujte pozornost i psím potravinám, hlavně granulím. Zkontrolujte každý pytlík i netěsnou dózu, a pokud někde najdete jen náznak „pavučinek“, potravinu zlikvidujte. Vymeťte případné smetí či drobečky a vše omyjte octovou vodou. Pak využijte některý z tipů, jak na tyto potvůrky vyzrát.

Zaútočte bobkovým listem

Po dokonalém úklidu spíže můžete ochranu před moly posílit použitím síly bobkového listu. Nabízí skvělé antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Chrání tak před plísněmi a ničí nežádoucí bakterie, jejichž následkem se mouka kazí. A také si hravě poradí s obtížnými moly, které nechají mouku raději na pokoji. Stačí do každé dózy s moukou vložit jeden list. Sázkou na jistotu jsou i sáčky s bobkovým listem, které rozmístíte v blízkosti potravin.

Mrkněte na video zde:

Zdroj: Youtube

Podobné účinky má i chmel

Dalším velmi účinným prostředkem proti molům je chmel. Položte chmelové šišky mezi potraviny a stejně tak do dózy. Dosáhnete stejného výsledku jako u použití bobkového listu.

Využijte muškát z truhlíku

Pěstujete muškáty? Tak to máte další skvělý prostředek proti potravinovým molům. Jeho specifické aroma je pro hmyz také nepřijatelné a účinně ho odpuzuje. Můžete si klidně pár listů nasušit do zásoby.

Voňavá levandule

Pro nás oblíbená a příjemně vonící rostlina je pro moly nepříjemný a nebezpečný „puch“. Pověste si do spíže snítky sušené levandule a jste v pohodě.

Využijte ořechové listí

Pokud vám roste doma ořešák, využijte jeho listy jako předchozí rostliny, protože molům také „nevoní“.

Zdroje: www.idnes.cz, www.prima-receptar.cz, www.jaksiudelat.cz