Nevítaná návštěva

Konečně jsme se dočkali slunečného a teplého počasí, které však zároveň vylákalo ze svých úkrytů i obtížný hmyz. Začaly vám po bytě pochodovat mravenci? Přestože jsou v přírodě užiteční, doma je nikdo nevidí rád. Činorodí mravenci většinou útočí ve dvou vlnách. Na podzim jsou to červení mravenci, tzv. faraoni a teď to bývají většinou černí mravenci, kteří se často shlukují blízko oken a dveří. Ve chvíli, kdy od prvních průzkumníků dostanou signál, že je nablízku dostatek tepla a jídla, mohou se jich u vás objevit i celé zástupy. Velice snadno vám znehodnotí nejen potraviny, ale i nábytek nebo izolační hmotu ve stoupačkách. K vypuzení mravenců můžete použít úplně běžné suroviny, které jsou za pár korun a většinu z nich máte doma.

Vyžeňte mravence bílou křídou

Jakmile zjistíte, kudy mravenci pronikají do vašeho bytu, namalujte na inkriminovaná místa čáry obyčejnou bílou křídou. Obsahuje totiž uhličitan vápenatý, po kterém jsou mravenci zmatení a tuto látku naprosto nesnášejí. Pro jistotu můžete pomalovat všechny vstupy do domu a také venkovní parapety oken. Pokud si některé povrchy přímo v bytě nechcete počmárat, můžete křídu rozdrtit a posypat jen inkriminovaná místa. Uvidíte, že zanedlouho se u vás neobjeví už ani jeden mravenec.

Související články

Okořeňte mravencům život

Mravencům také nedělají dobře velmi silné vůně a velice efektivně je odrazují některé druhy aromatického koření. Perfektně funguje například hřebíček. Rozmístěte pár kousků na různá místa v bytě a věřte, že se vám mravenci vyhnou velkým obloukem. Stejně efektivně vám pomůže i skořice, citrusy, sůl, pepř, nebo chilli papričky.

Bylinky a esenciální oleje

Stejně tak mravencům nevoní některé druhy bylinek. Nejvíce účinné jsou máta, bazalka, levandule, majoránka a šalvěj. Jejich intenzivní vůně narušuje účinek feromonů, které mravenci používají k orientaci a vzájemnému dorozumívání. Na podobném principu fungují i exotické esenciální oleje, nejúčinnější jsou oleje z cedrového dřeva, patchouli, tea tree, hřebíčku, pomeranče a máty. Můžete je i kombinovat, a dokonce si vyrobit směs, kdy je smícháte s troškou vody a vodky. Pak už jen stačí je aplikovat pomocí rozprašovače.

Zdroje: www.tipio.cz, www.dewolf.cz, www.pasti.cz