Mšice se šíří kdekoliv

Není to nice neobvyklého. Škůdci i choroby se šíří za vhodných podmínek. Takových se jim dostává i nyní na konci vegetačního období v případě, že jste si je přinesli domů. Mšice nejsou výjimkou. Usídlené na spodní straně listů v teplém prostředí se opět proberou a rozhodně se poohlédnou i po další zeleni, která bude v dosahu.
Zazimované či domů přesunuté letněné rostliny pořádně prohlédněte. Pokud jste mšice již našli, pak vyzkoušejte následující postřiky.

Zlikvidujte mšice hned

Podařilo se vám odchytit první napadené rostliny? Pak je klidně osprchujte a postříkejte roztokem jednoho litru vody a dvou lžic saponátu na nádobí. Druhý den po postřiku rostlinu opět osprchujte, abyste ji zbavili saponátu, ale dávejte pozor na přemokření. Veškerou přebytečnou tekutinu nechejte odtéct.

Mšice zlikviduje i tabákový výluh

Na mšice se také doporučuje tabákový výluh. Pokud vám nevadí silný tabákový zápach, pak výroba ani aplikace nejsou nic složitého. Balíček cigaret nebo adekvátní množství nedopalků nechejte přes noc vyluhovat v pěti litrech vody. Sceďte, naplňte manuální rozprašovač a na napadené rostliny používejte třikrát denně po dobu tří dnů. Tabákový výluh je také velmi účinný proti mravencům.

Mšice nesnášejí česnekový výluh

Česnekový výluh je také jednoduché vyrobit. Budete potřebovat jen dva rozdrcené stroužky česneku a sklenici vody, ve které se bude česnek alespoň šest hodin macerovat. Protože je česnek protivný i dalšímu hmyzu, nedoporučuje se na rostliny v době květu, kdy je žádoucí opylení. To ovšem není případ pokojových rostlin, takže pokud česnek nevadí vám, pak směle do toho.

Mšice likviduje i rebarbora nebo kopřiva

Na mšice se hodí také rebarborový nebo kopřivový nálev. Pokud máte tyto rostliny na zahradě, neváhejte. Patnáct gramů kopřiv je potřeba luhovat v litru vody alespoň tři dny. Tento kopřivový macerát je tak silný, že je vhodné jej po vyluhování a scezení zředit přidáním dalších tří litrů vody. Roztok použijte k postřiku, ale hodí se také jako hnojivo.
Rebarborový odvar se vaří z listů i řapíků. Po vychlazení a scezení je možné odvar okamžitě použít a pro uspokojivé výsledky je nutné jeho aplikaci několikrát zopakovat.

Zdroje: https://www.novinky.cz, https://www.jaktak.cz