V případě, že byste si chtěli obohatit okna, terasy či zahradu novými odrůdami muškátů a petúnií, stačí si pořídit požadovaná semínka. A to nejlépe ihned. Čím dříve je necháte vyklíčit a narůst, tím dříve vám pokvetou. A zároveň se teď v zimě budete doma radovat nad nově vznikajícím životem.

Jak tedy na předpěstování? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Proč rostliny vysévat?

Přestože je k množení muškátů pohodlnější a rychlejší řízkování, díky pěstování rostlin ze semínek si můžete dopřát i další nové druhy, které ještě nemáte a líbí se vám. A máte opravdu z čeho vybírat, protože na současném trhu je jich v nabídce opravdu nepřeberné množství.

Využijte rašelinové tablety

Jedná se o perfektní pomocníky při pěstování rostlin přímo ze semen. Nejenže se s nimi dobře pracuje, ale můžete je doma i skladovat a mít je tak neustále k dispozici. V podstatě se jedná o metodu pěstování sazenic bez zeminy a substrátů.

Trocha vody a máte terén pro sázení

Rašelinové tablety stačí namočit do vody nebo je navlhčit dle konkrétního druhu, aby během několika minut krásně nabobtnaly. Poté vypadají jako takové malé kontejnery s výživnou zeminou.

Výhody tablet

Klíčící tablety vám celkově umožnují lepší manipulaci, a to i při přesazování vzniklé sazenice, protože ji nemusíte vůbec odstraňovat. Díky vyváženému poměru živin v tabletě nebývají semena vystavena žádným škůdcům, houbám a plísním. Rostlinky tak rychleji zakoření.

Pojďte vysévat

Dvě až 4 semínka vysejte na povrch každé tablety a jemně je přitlačte. Během prvních dní několikrát denně povrch lehce oroste rozprašovačem s odstátou vodou. Nádobu postavte na parapet k oknu nebo na vyhřívací dečku, teplota vody by měla být tak okolo 20 °C, a to ve dne i v noci. Nejsou vhodné žádné teplotní výkyvy. V počátečních týdnech vyžadují semínka 100 % vzdušnou vlhkost, kterou jim zajistí plastový kryt nebo fólie.

Pracujte se světlem a teplotou

Jakmile se objeví první klíčky, tak řádně větrejte, aby budoucí rostliny nebyly málo odolné nemoci, která se nazývá padání klíčních rostlin. Asi tak za 2 týdny byste měli teplotu snížit na 16 až 18 °C. V tuto dobu je obzvlášť důležitý dostatek světla. Jeho nedostatek by způsobil zbytečné vytahování rostliny do výšky a vysoké teploty zbytečně rychlý růst, který by rostlinu mohl vyčerpávat. Světlo by mělo působit minimálně 8 hodin, protože jedině tak dosáhnete kvalitních a dostatečně rozrostlých sazenic. Delší dobu světla pak rostlinám dopřejte hlavně v dubnu a květnu, podpoříte tak násadu nových poupat a květů.

Zdroje: www.dumazahrada.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.nasregion.cz