Pokud vám poletují v okolí pokojových květin doma černé mušky, pravděpodobně se jedná o smutnice, latinsky zvané Sciaridae. Jedná se o drobné potvůrky, které přenášejí choroby a jejich larvy napadají kořínky rostlin. Následkem pak často květina může i uhynout. Proto je zlikvidujte co nejdříve.

Co vše lze dělat proti smutnicím se dozvíte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Smutnice jsou potíž, která se dá řešit

Smutnice se u vás doma můžou snadno vyskytnout i nákupem nové květiny, kdy si je přinesete v substrátu. Proto vždy květiny přesazujte do nové zeminy, půjde i o účinnou prevenci. Jedná se o drobný hmyz o velikosti 2 až 4 mm, který je podobný komárům. Jeho tělo je však tmavší a nesaje krev. Larvy se množí a žijí v hlíně, pak se postupně objevují mušky, které se docela rychle množí.

Smutnice milují vlhko

Nejčastěji tedy najdete tento hmyz nejen kolem přemáčených květin, ale také v blízkosti nedopité sklenky vína, piva i sladkých nápojů. Stejně tak se rády shromažďují kolem kvasicích potravin a hnijícího ovoce.

Jak s nimi bojovat?

Likvidace mušek v květináči závisí na tom, v jakém vývojovém stádiu se nacházejí. Důležité je začít ihned, jak zjistíte, že se u vás smutnice zabydlely. Jakmile tedy zaregistrujete, že se zvedá z povrchu substrátu podobný hmyz, jednejte.

Napadená květina musí do izolace

Protože se smutnice množí rychlostí blesku, je nutné oddělit napadenou rostlinu od těch zdravých. Rostlinu proto umístěte na 1 až 2 týdny do samostatné místnosti.

Omezte zálivku

V tuto dobu nechte raději květinu vyschnout. Před každým zvlhčením zkontrolujte zeminu, která by měla být suchá do hloubky alespoň 3 cm. Raději dejte květině trochu vody jen do podmisky.

Rostlina potřebuje proudění vzduchu

V místnosti pravidelně větrejte a můžete k ní také umístit malý větrák. Proud vzduchu bude udržovat suchý substrát a mušky nebude nejen přitahovat, ale ani nebudou mít zájem klást nové larvy. Foukání bude navíc muškám znemožňovat létání.

Využijte lepové nástrahy

Známé lepové žluté štítky odchytí hmyz díky lepivé ploše a ochrání rostlinu po dobu až 6 týdnů. Žlutá barva navíc tyto mušky přitahuje. Nástrahy jednoduše zapíchnete do hlíny.

Využijte tipy našich babiček

Při prvním výskytu smutnic můžete použít oblíbenou ingredienci našich babiček. Udělejte si roztok z 1 lžičky mleté skořice a 2 l vody, který používejte jako zálivku. Podobným způsobem funguje i výluh z tabáku, kdy necháte ve vodě vylouhovat několik cigaret. Smutnice také nesnášejí česnek, takže můžete do hlíny vložit jeden oloupaný stroužek, anebo kousek syrové brambory.

Zdroje: www.hobbyrecepty.cz, www.pasti.cz, www.bydleni.cz