Myčka zatočí s mastnotou i bakteriemi

Při úklidu kuchyně narazíte na mnoho věcí, které můžete umýt v myčce. Hlavně se jedná o tukový filtr z digestoře. Ten slouží na zachycení mastnoty a může být zanesen tak moc, že bude pach ze zachycených nečistot zasahovat do jinak čistého vzduchu vaší kuchyně. Filtr se dá snadno vyndat, a mýt v myčce každé dva měsíce.

Další věcí, kterou by vás pravděpodobně nenapadlo vložit do myčky, jsou houbičky na nádobí. Vlhkost, která se v nich udržuje jen nahrává bakteriím a plísním. I po důkladném vyždímání v nich většina nečistot zůstane. Můžete se rozhodnout je buď pravidelně měnit, či je čas od času vyprat v myčce. Zničíte tak většinu bakterií. Stejně jako houbičky můžete v myčce umýt taky věčně vlhký odkapávač na nádobí, příborníky, dokonce i plastové prostírání. Nemusíte se taky bát skleněných poliček, například z lednice. Jen je vždycky nechávejte ohřát na pokojovou teplotu, zmrzlé by mohly v myčce popraskat.

Zářivě čistý lustr

Čistíte při úklidu i vrchní části lustrů? I v tomto případě vám může pomoci myčka. Na stínidlech se objevuje nejen prach, ale často také mastnota, zvlášť na těch v kuchyni. S pomocí myčky můžete části svítidel jednoduše očistit. Skleněné stínidlo opatrně sundejte a umístěte jej do myčky. Při volbě programu nastavte nižší teplotu a už se jen těšte na dokonale čistý lustr. Pokoj se hned prozáří, což se zaprášeným lustrem moc dobře nelze.

Myčku můžete využít i k očistě vybavení z koupelny. Ať už se jedná o kelímky na kartáčky či odkládací poličky ve sprše. Nezapomeňte taky na hřebeny a kartáče. Z těch vytahejte všechny vlasy, aby se vám neucpal vypouštěcí filtr a bez obav vložte do myčky. Dejte si pozor na dobré upevnění, pak už nebrání nic tomu, aby se dočkaly důkladné očisty.

Mazlíčci se taky zaradují

Kromě pomůcek a předmětů, které používáme my lidé, si myčka dokáže poradit i s předměty našich domácích mazlíčků. Prokouknou misky od vody či žrádla, pomůže i s gumovými a plastovými hračkami. Nemusíte se bát nechat vyčistit taky jejich kartáč, zase ale pro jistotu vytahejte všechny chlupy.

Rychlé vyčištění bot? Žádný problém

Možná nejpraktičtější věc, kterou můžete čistit v myčce, jsou boty. Když jdou prát v pračce, proč by nešly taky v tomto spotřebiči? Každá bota, která přežije déšť nebo se nerozpadne při skoku do kaluže, je vhodná do vodní lázně vaší myčky. Jde teda hlavně o gumové boty, např. holínky, crocsy nebo žabky. Příjemným bonusem k vyčištění je i zbavení zápachu. Pokud však do myčky vložíte holínky, musíte počítat s delším časem, než se dokonale vysuší jejich vnitřní část.