Než se pustíte do jakýchkoli experimentů s využitím myčky na nádobí, vždy se nejprve důkladně podívejte na možnosti, které váš konkrétní přístroj nabízí. Čelní deska většinou prozradí, jakými nejnižšími a naopak nejvyššími hodnotami teplot myčka disponuje. Je-li teplota maximálně 70 oC a to ještě poměrně krátkou dobu, pak to může být na důkladnou dezinfekci málo. Naopak nejnižší teplota 45 oC může být pro některé výrobky příliš vysoká. Chcete-li použít myčku na hygienické mytí, nezapomeňte, že i ona by měla být nejdříve dokonale čistá, tedy včetně filtru nečistot.

Zvýšená hygiena pro dětské nádobí i hračky

V tomto případě se zdá, že se výrobci inspirovali vynalézavými uživateli a rozhodli se jim vyjít naproti. Některé novější modely myček nabízejí tzv. hygienický program. Hygienu zajišťuje termická (tedy teplotní) dezinfekce při oplachování. Trvá 10 minut a zvlášť se doporučuje na nádobí určené pro malé děti, ale také pro všechny, kteří mají vysoké nároky na čistotu (např. alergici). Tedy pochopitelně, pokud je to v souladu s návodem na péči i takové výrobky. Je možné takto očistit i dětské hračky, ale pouze ty, které tak vysokou teplotu snesou a jsou dostatečně velké, abychom je mohli do mycích košů položit.

Mytí ovoce a zeleniny

V běžné domácnosti je asi snadnější a rychlejší omýt jednotlivé kusy pod vodou. Úskalí mytí potravin v myčce se skrývá v dávkovači leštidla (obvykle je již z výroby nastaveno na pravidelné dávkování), přítomnosti technické soli a hlavně v poměrně vysoké teplotě, s kterou myčky pracují. Ta nejnižší bývá obvykle 45 oC. Navíc drobnější plody těžko umístíme do většiny spodních košů. Pouhý oplach studenou vodou v myčce nemusí přinést ideální výsledky.

Pro efektivní mytí ovoce a zeleniny ve velkoprovozech slouží speciální mycí přístroje, ty jsou však dimenzovány pro provozy o 100 a více strávnících. Tam je možné omývat ovoce a zeleninu dostatečně šetrným způsobem – čas mytí se pohybuje v rozmezí 2-3 minut.

Co ještě lidé zkoušejí umývat v myčce?

Inspiracemi, co všechno je možné v myčce na nádobí vyčistit, se objevuje mnoho. Počínaje hřebeny (pochopitelně důkladně zbavených vlasů) a dalšími kosmetickými potřebami, přes zahradní nářadí, části digestoří (např. omyvatelné filtry) či grilu (ty si většinou díky silnému zamaštění zaslouží zvolit zvlášť důkladný mycí program), až po sportovní nářadí či psí vodítka a obojky. Při zvýšené opatrnosti je možné v myčce dokonale vyčistit skleněná stínidla osvětlení nebo nejrůznější kelímky na psací potřeby. Myčka si dobře poradí také s úklidovými prostředky (smetáčky, lopatky, kartáče na nádobí).

Pochopitelně, že bychom do myčky nikdy neměli vkládat nic dřevěného či s přírodními štětinami.