Možná máte doma myčku nádobí, ale přesto jste nuceni občas saponát koupit. Nejrůznější ekologické prostředky na mytí nádobí a úklid jsou běžně k dostání, rozhodně je ale nepořídíte za pár korun. Někomu může navíc vadit, že se ne vždy dají koupit bez plastového obalu. Kromě toho často absolvují poměrně dlouhou cestu z místa výroby až ke konečnému spotřebiteli. S většinou špíny v domácnosti si přitom poradí úplně obyčejné látky jako jsou ocet, soda na praní či citrónová šťáva. Pro čisto skvoucí nádobí můžete udělat ještě víc, vyrobit si domácí saponát z běžně dostupných ingrediencí.

Všestranní pomocníci

Pokud doma neradi používáte průmyslové úklidové prostředky, jsou pro vás ocet a soda dobře známí pomocníci, kteří v domácnosti vyčistí téměř cokoli. Tyto přípravky jsou ověřené, velmi dobře fungují, nezatěžují přírodu a jsou levné. S oblibou se užívají v ekologicky smýšlejících domácnostech, přestože se také mnohdy nedají sehnat jinak než v jednorázových obalech. S jejich pomocí vyčistíte kromě jiného zaneřáděné nádobí či mastnotu a zaschlou špínu z kuchyňského náčiní.

Odmočit a odmastit

Likvidovat hory špinavého nádobí začněte chytře a ušetříte si hodně námahy. Nešpiňte si zbytečně jednotlivé kusy víc než je nutné. Když naházíte všechno nádobí do dřezu a napustíte vodu, mastná špína zaručeně obalí všechny kusy. Nádobí myjte postupně v napuštěném dřezu, na menší znečištění bohatě stačí horká voda. Odolnější špínu nechte odmočit, následné umytí bude mnohem snazší. Použijte horkou vodu s trochou octa, který má odmašťující účinky a zanechá nádobí pěkně lesklé. Nakonec nádobí opláchněte vodou, třeba s přídavkem citrónové šťávy.

Na připáleniny se sodou

Do vody na mytí nádobím se dá použít i jedlá soda, na jeden litr vody použijte přibližně 4 lžíce sody. V připravené mycí lázni umyjte nádobí jemnou houbičkou a opláchněte. Na odolnější nečistoty použijte pastu z jedlé sody smíchané z prášku sody a malého množství vody. Jedlá soda výborně funguje také na připálené hrnce a pekáče. Posypte zasažené místo, přidejte trochu vody a nechte působit. Pro zvýšení účinku směs krátce povařte. Jedlá soda je opravdu univerzálním a všestranným pomocníkem při úklidu, kupujte ji raději hned ve větším množství. Kromě mytí nádobí zvládne boj s čištění trouby, mastnotu či zašlou špínu v kuchyni i v koupelně, zdatně pohlcuje nepříjemné pachy z lednice nebo odpadkového koše, čistí koberce, matrace i psí pelíšky a poradí si s širokým spektrem dalších potíží v domácnosti.

Domácí prostředek na nádobí

Účinný mycí prostředek na nádobí není na přípravu nijak složitý a zabere jen trochu času. Pro jeho výrobu si nachystejte 50 g přírodního neparfémovaného mýdla (může být i jádrové či olivové mýdlo), 500 ml horké vody a lžičku sody na praní. Mýdlo nastrouhejte na jemno a pomalu ho přisypávejte do horké vody. Míchejte a postupně mýdlo rozpouštějte. Ve chvíli, kdy se veškeré pevné části rozpustí, přidávejte za stálého míchání prací sodu. Při správném postupu dostane celá směs konzistenci gelu. Důležité je při přípravě saponátu dodržovat správný poměr surovin, jejich teplotu a dávkování, jinak se může mýdlo v roztoku srážet. Hotový prostředek nechte vychladnout a naplňte jím dávkovací lahvičku.

Tip:

  • Pro ještě lepší účinek a hlavně vyšší pěnivost saponátu můžete přípravek obohatit přídavkem malého množství kokoglukosidu (přírodní činidlo založené na bázi kokosového oleje a glukózy) nebo část vody při rozpouštění nahradit odvarem z mydlice lékařské.
  • Do hotového přípravku zašlehejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje, který mu dodá osvěžující a příjemnou vůni.