Zapomeňte na iron a zmačkané noviny, dneska už existují mnohem sofistikovanější pomocníci, s nimiž vám půjde práce pěkně od ruky a výsledkem nebudou žádné skvrny ani „kocouři“, ale zářivá okna bez jediné chybičky.

Nejdříve si okenní tabule dobře namočte vodou a nechte ji chvilku působit, aby se všechny zaschlé nečistoty odmočily. Mezitím hadříkem, nejlépe z mikrovlákna, které nepouští chlupy, otřete rámy, kličky a parapety. Nakonec hadrem setřete již odmočenou skleněnou plochu. Tu potom nastříkejte speciálním lešticím sprejem na sklo a vyleštěte papírovými utěrkami do sucha.

Lešticí přípravek vybírejte nejlépe takový, který vytváří pěnu, a ze skla okamžitě nesteče. Měl by také obsahovat alkohol, protože ten zabraňuje právě vytváření nepěkných šmouh. A profesionální tip? Nemyjte okna ve chvíli, kdy na ně svítí přímé slunce. Voda i prostředky by na sklech zasychaly tak rychle, že by nebylo v lidských silách okenní tabuli dobře vyleštit.

A zvlášť pokud máte velká okna nebo jich máte v bytě opravdu hodně, zkuste použít stěrku nebo tzv. vysavač na okna. Často se prodávají i s dlouhými násadami, aby bylo možné pohodlně mýt i okna, která jsou vysoká. Práce s nimi je rychlá a princip jednoduchý. Nejprve okno namočte vodou, opět proto, aby se špína odmočila, a pak vodu spolu s nečistotami stáhněte stěrkou nebo vysajte vysavačem. Pro zvýšení účinku můžete k vodě nastříkat i prostředek na skla, ale není to nutné. Okna budou pěkná i za použití vody, nepotřebujete ani dál leštit. Je to tedy nejenom rychlý, ale i ekologický způsob úklidu. Ručně už pak otřete jenom rámy a parapety. Stěrku i vysavač na okna můžete použít třeba i na velká zrcadla v koupelně.

A pokud se hrozíte toho, že zafungují Murphyho zákony a druhý den poté, co jste nablýskali okna, začne lít jako z konve a výsledek bude vniveč, nezoufejte. I na tyto nepříjemné případy již je řešení. Existují speciální prostředky odpuzující vodu, a to nejen s obsahem alkoholu, ale také sofistikovanější, s tenzidy, které způsobují, že kapka stéká z okna tak rychle, že nestačí na skle zaschnout a udělat nežádoucí stopu. Zatím úplný vrchol v péči o okna představují prostředky s nanočásticemi, které na skle vytvoří souvislou a samozřejmě neviditelnou vrstvu, díky níž kapky opět stékají rychle a beze stop. Nanočástice mají navíc tu výhodu, že na skle vydrží opravdu dlouho, až několik měsíců.

Uvidíte, že s těmito jednoduchými postupy a díky využití moderních, ale dostupných technologií, se i pro vás stane mytí oken hračkou.

Zdroj: www.prozeny.cz