Dejte ještě před Velikonoci šanci slunečním paprskům proniknout až k vám domů a pusťte se do mytí oken. Hned vám bude po dlouhé zimě veseleji a budete mít fajn pocit z dobře vykonané práce. A když si vezmete k ruce ty správné pomocníky, uděláte si z mytí oken prima odpočinkovou činnost, u které si s chutí i zazpíváte. Jak tedy jednoduše a bez námahy umýt okna?

Vyberte si na to ten správný den

Důležité je zvolit si na mytí oken vhodný čas. Podívejte se proto nejprve na oblohu. Ideální počasí je, když nemrzne, příliš nefouká, a hlavně vám nebude do oken svítit přímé slunce. Pokud je příliš teplo, všechny mycí přípravky s vodou rychle zasychají a okna jsou pak zbytečně plná šmouh. Raději si vyberte den, kdy bude lehce pod mrakem a teplo, nebo navečer, kdy už sluníčko zachází.

Nepodceňte přípravu

Nejprve odkliďte vše z okolí oken, abyste měli dostatečný pracovní prostor a nic vám nepřekáželo. Samozřejmě sundejte záclony i závěsy, které můžete dát rovnou vyprat, aby byly připravené, až budete mít čistá okna. Veškeré okolí oken vyčistěte od možných pavučin či dalších nečistot. Na závěr si připravte všechny potřeby k mytí oken.

Vanilkový pudink znaly už naše babičky

Možná tomu nebudete věřit, ale pudink je osvědčená stará dobrá klasika. Rozmíchejte 1 sáček pudinkového prášku v pěti litrech teplé vody a skla umyjte tímto roztokem. Okna nechce oschnout a poté je doleštěte suchým hadříkem. K leštění můžete použít i staré noviny a silonky.

Bílý ocet nikdy nezklame

Věděli jste, že na mytí oken skvěle pomáhá ocet? S přehledem dokáže zbavit okna veškeré mastnoty, a navíc jim dodá lesk. Jeden díl bílého octa smíchejte s dvěma díly vody. A na finální vyleštění skla využijte jeden z již zmíněných prostředků.

Přidejte k octu kopřivy

Nastává čas kopřiv, využijte je. Zkombinujte kopřivy s vodou a octem. Vznikne vám díky tomu silný čisticí roztok, který si hravě poradí i s hodně špinavými okny.

Co budete potřebovat: 1 litr čisté vody, 10 polévkových lžic octa, svazek kopřiv

V hlubší nádobě smíchejte čistou teplou vodu a ocet. Následně do něj v rukavicích vložte svazek kopřiv a začněte jeho jednotlivé části o sebe třít po dobu tak tří až pěti minut. Zkuste doslova „vyždímat“ z kopřiv, co se dá. Vzniklý nálev perfektně funguje na silně znečištěná okna.

Dalším překvapením je sůl a prášek do pečiva

Pokud jste ani jednu ingredienci ještě nikdy nevyzkoušeli, udělejte to. Zbaví vás také hodně znečištěných míst, které někdy nejdou smýt tak snadno. Na 1 l teplé vody použijte vždy 1 polévkou lžíci soli.

Alkohol je zabijákem nevzhledných čmouh

Do 1 l teplé vody přilejte šálek lihu, alpy nebo domácí pálenky. Vzniklý roztok krásně okno vyčistí. To bude pak vypadat jako zářivá ledová plocha krasobruslařů.

Lesklá okna zajistí i správný směr mytí

Přijde vám to moc „vědátorské“? Nenechte se mýlit. Směr, ve kterém budete okna mýt a následně leštit, je pro samotný výsledek práce opravdu důležitý. Jednu stranu skel byste měli umývat ve směru od shora dolů a druhou pak zleva doprava. Proč je to důležité? Pokud si zvyknete na tento postup, snadno a rychle odhalíte, ze které strany máte na okně šmouhy.

Zdroje: www.bobvila.com, www.svetkreativity.cz, www.bydlimechytre.cz