Každý člověk považuje komára za upíra, avšak skutečnost je trochu jinde. Tento hmyz je totiž vegetarián, který ke svému životu potřebuje hlavně cukr obsažený v nektaru kvetoucích rostlin. Lidská krev dodává komárům pouze důležité nutriční složky, bez kterých by se nemohli množit. Proto samice komára, aby mohla naklást vajíčka, potřebuje dostatek proteinů a lipidů.

Co přitahuje komáry?

Lidé, kteří využívají více energie, mohou být častěji postihováni komáry. Z tohoto důvodu mnohdy mají komáři za hostitele právě obézní jedince či těhotné ženy. Také sportovci, kteří trénují venku, spadají mezi oběti komárů. Pot, který jejich tělo vylučuje pro nás může zapáchat, avšak pro komáří samičky je to velmi lákavá vůně. Mimo teploty, pohybu a pachu člověka přitahuje komáry rovněž emise oxidu uhličitého neboli CO2.

Genetiku nezměníme

Vědecké studie dokazují, že u 20 % lidí rozhoduje genetika o tom, jestli na ně půjdou komáři či nikoliv. Jestliže máte skupinu AB, můžete být šťastní, jelikož na tuto krevní skupinu jdou komáři nejméně. Nejvíce jim naopak chutná skupina 0. Pokud budete pít alkohol, komárů se také nezbavíte. K výdechu oxidu uhličitého přibude oktanol a v potu se objeví ethanol, který velmi láká komáry. Jestliže se chcete dozvědět další zajímavosti o komárech, určitě se koukněte na toto video.

Zdroj: Youtube

Pryč s komáry!

Jak se tedy před takovým otravným hmyzem ochránit? Nejběžnějším prostředkem na odpuzení komárů je repelent, který najdete skoro v každém obchodě. Pokud ale nechcete na sebe stříkat žádné chemické přípravky, pak je nejlepší možností pokrýt své tělo, obléknout si tričko s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. V létě se asi takto oblékat nebudete, avšak tato možnost je velmi spolehlivá.

Vyberte správnou barvu oblečení

Vědecké studie dokazují, na které barvy oblečení komáři nelétají a na které právě ano. Díky těmto studiím dokázaly, že komáry přitahuje červená, oranžová a černá barva. Červenou a oranžovou barvu si můžete přirovnat k opálení pokožky, červeným tvářím, či prostě vypadají jako barvy lidské kůže. Na které barvy naopak komáři nešli? Byla to hlavně fialová, bílá a zelená. Pokud máte doma v šatníku některý kus oblečení s touto barvou, určitě ho použijte při návštěvě lesa či jen tak při posezení večer venku.

Zdroje: novinky.cz, adbz.cz, youtube.com

Související články