Technika nás v dnešní době obklopuje ze všech stran. Mobilní telefony, tablety, hodinky a další podobná zařízení jsou dnes nedílnou součástí našich životů. Každodenní běžnou rutinou se stalo připojování elektronických zařízení k nabíječkám. Mnozí z nás znají velice dobře situaci, že po nabití přístroje zůstane adaptér stále v zásuvce. Často jsou vedeny diskuse na téma, jestli nabíječku vypojit, či nevypojit. Jak to tedy je?

Riziko požáru je reálné

Je jedno, jestli se jedná o nabíječku na notebook, telefon nebo elektronickou cigaretu, vždy existuje riziko, že se zařízení přehřeje, když zůstane v zásuvce zapojené na prázdno. Některé druhy nabíječek dokonce nevyhovují předpisům, pokud jde o elektrickou bezpečnost. Některé z nich mívají nedokonalou izolaci mezi vstupem a výstupem nabíječky, což může způsobit úraz elektrickým proudem. Někdy může dojít ke zkratu nebo v nejhorším případě i k požáru.

Stoupá spotřeba energie?

Faktem je, že nabíječka ponechaná v zásuvce zbytečně spotřebovává elektrickou energii. Není to sice nic hrozného, ale rovnou se vyhnete i zmíněným nesnázím. Vždy také záleží na konkrétní nabíječce, většina druhů za den nepřesáhne množství spotřebované energie několik málo wattů. Takže nebojte se, nezchudli byste moc. Ročně by šlo o pár desítek korun. I když vás ale nabíječka v zásuvce finančně nezruinuje, je vždy lepší ji po dobití vytáhnout.

Nabíječka bude ztrácet na síle

V případě non-stop připojené nabíječky dochází ke zkracování její životnosti, takže počítejte s tím, že si budete muset brzy pořídit novou. Když ji budete používat jen k nabíjení a pak ji ze zásuvky vypojíte, vydrží vám mnohem delší dobu než slibuje samotný výrobce.

Pozor na děti a domácí mazlíčky!

Myslete také na bezpečí svých ratolestí a domácích zvířat. Kabel trčící ze zdi je jisté riziko pro děti a zároveň velkým lákadlem pro domácí zvířata. Jakmile začnou kabel ohryzávat, nastává velké riziko zranění a v nejhorším případě i smrti. Navíc může nastat opět i zkrat nebo vzniknout požár.

Zdroje: www.technoluxpro.com, www.aquatechn.com, www.svetkreativity.cz