I když je možná ani nevnímáme, žijí s námi a slouží nám. Řeč je o nábytku vyrobeném z recyklovaných zdrojů. Jeho výroba patří k netradičním, ale přesto oblíbeným trendům. Víte například o tom, že recyklované kartonové obaly od nápojů dávají vzniknout speciálním stavebním panelům a z těch se dále staví domy? Možná jste si už i vy sami vyrobili formou recyklace nějaký zajímavý nábytkový kousek. Velmi dobře se v interiéru uplatní například pufy a sedáky ze starých riflí. Nejčastěji recyklujeme nejen textil, ale také plasty, dřevo a papír. Ať už jsou to kousky vyrobené osvědčenými nebo novými technologiemi, rozhodně stojí za pozornost.

Dřevo - surovina s velkým eko potenciálem

Ve stavebnictví se recyklované dřevo používá zcela běžně. V poslední době snad nejčastěji na terasovou krytinu. Dřevěná hmota se nejprve rozštípe, roztřískuje nebo rozvlákní a posléze se lisuje do tvaru velkoformátových desek. Vy ale pochopitelně nemusíte provádět ani jednu z těchto operací a můžete si vyrobit hezký nábytkový kousek například z OSB desek, které vám zbyly po stavbě. Objevíte-li někde kus zajímavého dřeva, promyslete dostatečně, ještě než jej vhodíte do kamen, jestli by se nedalo využít i jinak. Uplatnit se může například jako materiál na poličku, stoličku nebo konferenční stolek, případně na židličku pro děti. Nějaký ten škrábanec, patina nebo změna barvy není rozhodně na škodu. Šikovný kutil jistě se zajímavým kusem dřeva dobře naloží.

Palety a paletový nábytek

Ať už jste si na dřevěných paletách dovezli domů cokoli a palety vám zbyly, jistě nebudou u vás doma dlouho překážet. Jen doporučujeme zorientovat se předem v označení palet, abyste věděli, které můžete, nebo nemůžete na výrobu nábytku použít. Jde totiž o jejich zdravotní nezávadnost. Rozhodně dejte ruce pryč od palet s označením MB, které jsou zdraví škodlivé. Naopak bez toho, že by vám přivodily zdravotní komplikace, jsou tu pro vás palety s označením HT nebo DB. Máte-li možnost si na paletový nábytek sami ušít kvalitní polstrování, pak můžete mít doma zajímavý a nápaditý nábytek doslova za hubičku.

Papír - nejen v hlavní roli

V Holandsku se designeři vydali kreativní cestou při zpracování novinového papíru. Vyvinuli z něj lepené konstrukční bloky, které použili jako základ pro spojování v nejrůznější nábytkové kusy. Tak vznikají běžně sedáky, lavice, nebo stolky. Jiné architektonické studio v Kalifornii vyvinulo celou škálu nábytku z velkých návinových kartonových trubek, které byly původně pouze odpadním matriálem z průmyslové výroby. Opět další skvělý příklad, jak může recyklace přispět k zajímavé roli v našem interiéru.

Lepenkový nábytek nejen do dětského pokoje

Nejen do dětských pokojů, ale i do domácích pracoven se již nějaký čas vyrábí lepenkový nábytek. Pochopitelně se dodává rozložený, a tak se jeho skládáním pak můžete zabavit nejen sami, ale přizvat i své děti. Lepenka pro výrobu nábytku se speciálně upravuje, aby dosáhla nosnosti až 100 kg. Jeden druh tohoto nábytku je vyráběn jen z jednoho kusu lepenky a jeho jednotlivé díly jsou překládány tak, aby se vždy vzájemně podpíraly.

Plasty - diskutovaný, ale využívaný materiál

Recyklovaný plast je pro nábytek vhodným a cenově často nesrovnatelně výhodným výchozím materiálem. Například z plastových lahví, se kterými neumíme zcela nakládat, můžeme vytvořit praktický taburet či sedačku. Stačí nasbírat dostatečný počet plastových lahví stejného tvaru a objemu, svázat je dohromady, horní a dolní stranu opatřit kruhem z překližky a obalit dutým vláknem a celý plastový komplex obléct do slušivého a pevného kabátku. Na větší sedák pro dospělé spotřebujete přibližně 40 PET lahví.

Možná jste už seděli na taburetu z vyřazené pneumatiky nebo jedli ze stolu vyrobeného ze starých dveří. Věřte, že ale vznikají i mnohem bizarnější nábytkové kousky, například křesla z lisovaného papírového kartonu nebo židličky z listů, které byly spojeny litou pryskyřicí. Recyklace tedy může být cesta, jak se vypořádat se vzrůstajícím množství odpadu. Začneme-li každý u sebe a své domácnosti, máme nakročeno tím správným směrem.