Tvaroh neboli král mezi potravinami

Tvaroh je naprosto ideální potravinou pro náš organismus a je tedy právem označován jako bílé zlato. Jeho využití je totiž všestranné. Hodí se jako ingredience do mnoha pokrmů, ale stejně tak lze využít jeho léčivých účinků, například jako protizánětlivý obklad či kosmetický prostředek. V současné době můžete v obchodech vybírat z mnoha druhů, ať už tučných, polotučných, měkkých nebo tvrdých. Zpravidla se prodávají v papíru, fólii nebo v plastové vaničce.

Který tvaroh podléhá menší kazivosti

Kvalitu tvarohu neurčuje pouze použité mléko, ale také obal, v němž se prodává. Tvaroh ve vaničce je trvanlivější než ten v jiných obalech. Například tvaroh v alobalech se zpravidla kazí již 2 dny po předepsané lhůtě trvanlivosti. Oproti tvarohu v plastu je totiž stále „živý“, dále se vyvíjí a rychleji zraje.

Proč plastové vaničky?

Tento druh obalu zajišťuje výbornou mikrobiologickou čistotu tvarohu, protože je hermeticky uzavřen. Nedochází tak zpravidla k ohrožení nákazy nežádoucími bakteriemi a kvasinkami.

Co signalizuje nafouknutý obal

Pokud se dočkáte u tvarohové vaničky nafouknutého obalu, svědčí to o přítomnosti přemnožených kvasinek, které tvaroh znehodnocují.

Jak poznat zkažený tvaroh

Pokud jste tvaroh s nafouknutým víčkem otevřeli, nemusíte hned narazit na modrou či šedou plíseň, tvaroh může mít zvláštní nažloutlou barvu, bývá kyselý nebo naopak značně hořký a mnohdy i takřka zkvašený. V tomto stavu je již samozřejmě nepoživatelný a má typickou sýrovitou vůni.

Sledujte datum spotřeby

Vždy při nákupu sledujte datum spotřeby a nikdy si nepořizujte tvaroh, který je na jeho hraně nebo dokonce za tímto datem. Přestože je v den nákupu v pořádku, doma vám moc dlouho nevydrží.

Tvaroh je plný zdraví

Tato zdravá lahůdka by měla být na vašem jídelníčku často. Jedná se o potravinu s velkým množstvím mléčných bílkovin, které jsou oproti jiným velice dobře stravitelné. Tvaroh je výborný i při snižování nadbytečných kilogramů, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu, a přesto skvěle zasytí. Navíc vám pomůže při budování svalové hmoty a pevných zubů a kostí.

Zdroje: www.sportuj.com, www.dvojka.rozhlas.cz, www.vitalia.cz