Okurkový lák má říz. Někdo ho dvakrát nemusí, ale jsou i tací, kteří ho vypijí s chutí. Popravdě, není divu! Vědci totiž zjistili, že okurkový lák obsahuje velké procento octa, který zmírňuje svalové křeče. Proto je oblíbený u sportovců, kteří ho pijí místo drahých a přeslazených iontových nápojů. Lák je bohužel extrémně kyselý a citlivějším jedincům může způsobit zažívací obtíže. Proto byste ho měli pít s rozvahou, U sportovců se předpokládá s 4 – 6 dcl před nebo během tréninku. V jiných případech stačí jen sklenička. A v čem ještě vám může lák prospět?

Na videu uvidíte, jak prakticky využít okurkový nálev:

Zdroj: Youtube

Odbourá kocovinu

Vracíte se z večírku, kde jste si dali bezpočet „veselých kalíšků“? Nakonec je úplně jedno, jestli jste si objednali víno, pivo nebo něco tvrdšího. Pravdou je, že kocovina vás nemine. Jak se z téhle „alkoholové kletby“ můžete alespoň částečně dostat? Odborníci doporučují před spaním vypít sklenici okurkového láku (nápoj si můžete naředit i vodou, aby nebyl příliš kyselý). Lák dodá tělu tekutiny, minerály a ráno pak nebude tak kruté.

Zmírní kašel

Kašel je otravný. Obzvlášť, když je suchý a nemůžete se ho jen tak zbavit. V takových případech zkuste okurkový lák. Tenhle roztok obsahuje velké množství octa, který působí jako přírodní sirup proti kašli. Dávkujte si lák po 1 – 2 lžících třikrát denně. Uleví vám.

Ochutí salát

Zbytkový lák od okurek můžete použít místo klasické zálivky na zeleninový salát. Pokud lák smícháte s trochou bílého jogurtu, můžete směs použít jako krémovou zálivku na vaječný nebo bramborový salát.

Poslouží jako marináda

Naložené maso je křehčí, vláčnější a má lahodnější chuť. Pokud máte lák od okurek, použijte ho jako základ pro marinády. Jak na to: Okurkový nálev smíchejte s trochu sladké papriky, soli, černého pepře a plnotučné hořčice. Pak do směsi naložte třeba vepřové kotlety a nechte je tam několik hodin. Poté maso vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Povrch kotlet potřete trochou majonézy, ozdobte plátkem rajčete, kyselými okurkami a celou mňamku zasypejte strouhaným sýrem. Maso pečte na 180 °C zhruba 35 minut. Nejlépe chutná s hranolkami!

Prodlouží trvanlivost potravin

Lák je výborným prostředkem na konzervování potravin. Pokud vám po vaření zbylo vejce natvrdo, česnek nebo cibule, ponořte je do láku. Vydrží vám mnohem déle!

Vyčistí měděné předměty

Světe div se, ale takový okurkový nálev se dá použít i jako čisticí prostředek. Výborný je zejména k leštění měděných předmětů. Stačí, když ho naneste na houbičku a přetřete jím měděný svícen, sošku nebo pánev. Povrch pak vyleštěte hadříkem, uvidíte že se hezky „rozzáří“.

Vyživí květiny

S okurkovým lákem je to jako s ohněm. Když ho máte pod kontrolou, věrně vám slouží. Ale jakmile mu dáte „volnou ruku“, může vám napáchat spoustu škod. Nejlépe prospívá rostlinám, které milují kyselou půdu jako jsou lilie, petrklíč nebo vlčí mák. Někteří zahrádkáři ho používají jako odstraňovač plevele.

Zklidní žaludek

Okurkový nálev obsahuje ocet a med, což jsou látky, které prospívají žaludku. Dejte si menší množství (klidně ředěného) láku před jídlem a nebudete mít žaludeční obtíže.

Nahradí klasický ocet

Lák je tvořen octem, proto ho můžete použít jako jeho alternativu například při vaření.

Ochutí makarony se sýrem

Tahle americká klasika může být ještě šťavnatější. Stačí, když do ní přilijete trochu láku od okurek. Jídlo získá zajímavější šmak.

Související články

Zdroje: www.zelenina-znojmia.cz, www.prima-receptar.cz