Zadat zařízení interiérů profesionálům není v našich končinách běžnou praxí. Máte snad obavu, že částka za zpracování vašeho projektu bude přemrštěná? Jsou to pro vás vlastně vyhozené peníze? Nebo se obáváte, že neprosadíte své představy a vaše bydlení bude odpovídat vkusu někoho jiného? Pokud zvolíte opravdového profesionála, zpracuje návrh interiéru podle vašich představ a vyladí ho nejen po estetické stránce, ale zohlední i funkčnost prostor. Kromě toho lze díky interiérovým designérům dosáhnout časové i finanční úspory.

Co od spolupráce očekávat?

Návrhář interiérů vás v první řadě navštíví a prohlédne si prostory, které se budou upravovat. Pak si vyslechne vaše představy o využití dané místnosti, požadavky na styl a přibližný finanční rozpočet. Během první schůzky se snaží zjistit, jaký styl preferujete, jaké barvy a materiály se vám nejvíce líbí. „Mé práci vždy předchází osobní schůzka s klientem, na které si ujasníme, co očekává a co by chtěl zrealizovat. Velmi důležité je pro mě pochopení toho, jak klient žije a co preferuje, abych zjistila, zda jsme na stejné vlně,“ říká o své práci interiérová designérka Anke Glut, která získala své pracovní zkušenosti v Belgii, nyní však již dlouhá léta působí v České republice.

Může se stát, že některé vaše představy budou výsledné praktičnosti obytného prostoru spíše škodit nebo je nebude možné reálně splnit (například nepraktické kuchyňské ostrůvky, barové pulty nebo příliš malé a prostor ubírající šatny). V tom případě se designér pokusí vysvětlit, v čem je problém, vyhodnotit pro i proti a nabídnout jiné řešení.

Samotný návrh nestačí

Následně dojde k odbornému zpracování návrhu a designér dodá podklady pro jeho realizaci. Takový návrh obsahuje zpracovanou vizualizaci vašeho prostoru doplněnou o vzorky materiálů. Pouhý výkres s rozmístěním nábytku není kompletně odvedenou prací, musí obsahovat i spoustu detailů jako například oblékání oken, osvětlení, barevné ladění interiéru a také v celkovém konceptu velmi důležitých doplňků, ať už v podobě textilií, obrázků, povlečení v ložnici nebo koberců či podlahy v obývacím pokoji.

V případě atypických prvků nakreslí designér výkresy pro řemeslníky jako jsou truhláři, kováři apod. Návrh doplní seznam všech pořizovaných předmětů včetně jejich dodavatelů a celková kalkulace pro realizaci, kterou může provádět sám designér. Zkušený designér má k ruce celou řadu šikovných řemeslníků a partnerských dodavatelů, čímž lze zejména u větších zakázek docílit úspory klidně i několika desítek tisíc korun. „Pomineme-li estetickou a funkční stránku prostor, které navrhuji, dá se také hovořit o nemalé časové úspoře. Klient, který se rozhodne využít služby interiérového designu, je totiž prakticky bez starostí,“ dodává Anke Glut.

Naladit se na stejnou vlnu

Při výběru designéra rozhoduje hlavně odbornost a praxe, samozřejmostí by mělo být odborné vzdělání. Interiérový designér potřebuje znát nejen ergonomii, typologii, prostorové členění, ale také materiály na nábytek, podlahy, stěny i technologii výroby řady prvků. Nezbytností jsou technické znalosti z oblasti osvětlení, staveb, kování, akustiky a podobně. Výhodou je samozřejmě delší praxe a kladné reference.

Prohlédněte si nejlépe fotografickou dokumentaci dokončených realizací, tedy výsledek, ke kterému svůj projekt dovedl. Pokud se vám realizace vytvořené dle jeho návrhů líbí a chtěli byste mít svůj interiér vyvedený v podobném duchu, jste na správné cestě. Důležitý je však osobní kontakt a jistota, zda vaše spolupráce bude fungovat. Cena za služby návrháře se odvíjí od velikosti prostoru, náročnosti zpracování a počtu konzultací, ale také od prestiže a proslulosti designéra.