Ochutnávání a zkoumání k dětství patří. Stejně tak jako různé experimenty. Některé ale nedopadnou dobře a končí v čekárnách nemocnic. Pokud i vaše dítě je zvídavé, měli byste si dát pozor na potencionálního nepřítele, který se skrývá v listech či plodech venkovních či pokojových rostlin.

Na zahradách je velkým pokušením jedovatý rulík zlomocný, tis, jmelí, durman obecný (zvaný panenská okurka). I ve volné přírodě můžeme narazit na velmi nebezpečné rostliny, které to jsou? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

V interiéru zase hrozí nebezpečí v podobě jedovatých pokojových rostlin. Odborníci je doporučují umisťovat vysoko, kam dětské ručky nedosáhnou, nebo je raději nepořizovat vůbec. O jaké druhy se jedná?

Difenbachie (mramornatka)

Tuto krásku se žíhanými listy nelze přehlédnout! Proto se stává oblíbenou rostlinou interiérů. Bohužel její fanoušci netuší, jak moc je nebezpečná. Nadzemní části mramornatky obsahují jehličky šťavelanu vápenatého, který vážně poškozuje sliznice. Pokud vaše dítko ochutnalo tuhle část rostliny, zeptejte se ho, jestli nemá dechové obtíže, pálení v ústech nebo problém při polykání. Jestliže si na nic nestěžuje, je možné, že máte doma málo toxický kultivar a následky budou jen mírné nebo žádné. V opačném případě mu dejte do pusy kostku ledu a raději ihned zajděte k lékři.

Zamiokulkas

Je velmi odolný a říká se o něm, že přežije všechno. Možná právě proto je vhodný pro začínající pěstitele. Bohužel i zamiokulas má svou temnou stránku. Je ukrytá v krystalkách šťavelanu vápenatého. Zamiokulkas není nebezpečný jen pro děti, ale také pro domácí zvířata, zejména pro kočky. Konzumace listů může zvířeti ošklivě ublížit.

Lopatkovec

U něj se dá říci, že je dobrý sluha, ale špatný pán. Lopatkovec totiž patří mezi nejlepší čistitčky vzduchu a dokonce zachytává i toxiny. Jeho špatnou vlastností je, že je jedovatý. Bohužel má stejné účinky jako zákeřná mramornatka, nicméně o poznání mírnější. Proto stačí využít klasickou první pomoc, kterou jsme popsali na konci článku.

Vánoční hvězda

Se opravdu nezdá… Tahle rodačka z Mexika ve svých tkáních obsahuje mléko s dráždivým latexem, který může způsobovat (po snědení zhruba 1 – 2 listů) podráždění zažívacího traktu. Pokud tedy máte hodně malé děti, nechte si tuhle „ozdobu Vánoc“ až na dobu, kdy trochu povyrostou.

Aglaonema a Anturie

Tyhle dvě „áčka“ skrývají dvě pokojové rostliny – Aglaonemu (říká se jí také spící panna) s nádhernými žíhanými listy v červenozeleném provedení. Pokud máte malé děti, raději se jí vzdejte, anebo ratolestem oznamte, že tahle rostlinka je nebezpečná a když jí ochutají, může jim být hodně špatně. Takže raději nesahat! Stejné embargo platí i pro anturii, která je v některých kulturách uctívaná jako "symbol pohostinnosti". Tahle celoročně kvetoucí rostlina vypadá v interiéru krásně. Ale když na to přijde, může vám otrávit (nejen) náladu.


Oleandr

Je králem zimních zahrad. Ale bohužel, jak je krásný, tak je i jedovatý. Obsahuje nebezpečné glykosidy. Po pozření někoika lístků může nastat smrt. Tak pozor na to!

První pomoc

V případě všech těchto rostlin platí jediné – rychle vyjmout zbytky listů z úst dítěte a dát mu napít ledovou vodu nebo mléko. Dobře také funguje cucání kostky ledu či zmrzlina.
U jiných jedovatých rostlin, jako je brambořík perský se podává živočišné uhlí. Jeho výhodou je, že na sebe váže toxiny z rostlin (případně hub) a funguje jako protijed.
V případě vážnějších obtíží se obraťte na lékařskou pomoc, případně na Toxikologické informační středisko, více informací najdete na www.tis-cz.cz.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.zazumi.cz

Související články