Zdroje: www.mylms.cz, www.youtube.com

Jak se vyvarovat nebezpečnému prodloužení

Víte, že i prodlužovačka může doma způsobit požár? Nemalujme čerta na zeď! Není třeba panikařit. Lepší je vědět, nač si dát pozor.

Podívejte se na toto krátké video, kde příslušník hasičského sboru vysvětluje, co se děje při zapojení prodlužovacího kabelu, kde může dojít k problematickému zahřívání a co je proto dobré udělat jako prevenci.

Zdroj: Youtube

Kupte prodlužovačku, kterou opravdu potřebujete

Co je dobré vědět při nákupu prodlužovacího kabelu? Než se vrhnete na nákup zlevněných výrobků, zamyslete se, zda právě tento typ výrobku splňuje všechny vaše požadavky.

  • Myslete především na toto:
  • Jaké spotřebiče budou do prodlužovačky zapojeny?
  • Jaké zakončení je pro vaše účely vhodnější, respektive kde budete prodlužovací kabel používat?
  • Jak dlouhou prodlužovačku potřebujete?
  • Zkontrolujte průřez kabelu prodlužovačky.

Vybírejte podle spotřebičů

Pokud kupujete prodlužovací kabel, anebo hledáte doma nějaký, abyste jej použili, vždy je nutné mít správný kabel na konkrétní spotřebiče. Pokud plánujete zapojit jen klasické domácí spotřebiče či nabíječky, rozhodně vám postačí obyčejná prodlužovačka s několika zdířkami. Pro průmyslové použití třeba na stavbě musí být prodlužovačky mnohem odolnější vůči mechanickému opotřebení. Pak je rozhodně vhodné vybrat takové, které jsou odolné proti vodě i prachu.

Nepoužívejte nikdy prodlužovačku s poškozeným kabelem, kde je narušen zevní potah a můžete vidět dráty uvnitř kabeláže!

Prodlužovačka musí mít vyhovující zásuvky, vidlice i kabel

Provedení vidlice a zásuvky je také důležité. Takzvaný jezevčík, kdy je za sebou několik zásuvek, je běžný a vhodný pro domácí použití. Plastová lišta se zásuvkami sice není nijak odolná, ale také se nepředpokládá její velké mechanické zatížení.

Pokud si pořídíte takovou prodlužovačku, raději zvolte tu s tlačítkem na vypnutí/zapnutí. Budete moci jednoduše veškerá zařízení připojit a odpojit. Určitě jsou lepší také zásuvky se clonkami. To jsou takové, které mají dírky uvnitř zakryté a až při použití se talkem vidlice otevřou.

Dalším důležitým parametrem je délka prodlužovačky. Možná si říkáte, že přinejhorším zapojíte dvě nebo tři prodlužovačky za sebou. To byste však měli rozhodně omezit. Neznamená to nutně, že způsobíte problém. Rozhodně je však vhodnější používat jedno dostatečně dlouhé prodloužení.

V případě, že potřebujete skutečně dlouhé připojení, kupte si raději celý buben, na kterém je kabel navinutý. Pamatujte však, že je třeba používat kabel rozvinutý, aby nedocházelo k přehřátí. Navinutí na buben je vhodné pro uložení prodlužovacího kabelu, nikoli pro jeho používání.

Také samotná šňůra čili kabel je důležitý. Jde totiž také o jeho průřez. Pamatujte, že prodlužovací kabel má mít minimální průřez 1,5 mm2. Takový kabel je vhodný pro krátkodobé odběry elektřiny nenáročných zařízení. Průřez 2,5 mm2 je určen pro trvalý a větší odběr. Rozhodně nepřipojujte spotřebič s větším průměrem kabelu na prodlužovačku s nižším.

Proč jsou levné prodlužovačky nebezpečné?

Dražší prodlužovačky nejsou podezřelé, ba naopak. U dražších typů můžete předpokládat, že jsou vyrobeny z měděných vodičů, v případě levných jde patrně jen o poměděný hliník. Poměděné mají nejen kratší životnost, ale také se zahřívají, což je samo o sobě problém. Především v místech, kde není možné větrání a tedy ochlazení takového připojení, může dojít k přehřívání a jiskření. Ať už máte jakoukoli prodlužovačku, vyvarujte se jejímu umístění za nábytkem či pod kobercem.

Související články