Svíčka je skvělým dárkem na Vánoce, který potěší každou ženu. Milovníky jógy zase můžeme překvapit vonnými tyčinkami. Většina masově vyráběných produktů však může mít negativní dopad na kvalitu ovzduší v místnostech. Od vosku, přes knot až po samotnou vůni. A to i v nezapáleném stavu. Hlavním důvodem je parafín.

Nebezpečný parafín

Parafín je vedlejší ropný produkt. Vyrábí se tak, že se ropný odpad vyběluje, dedorizuje a zpracovává na vosk. Právě při spalování může tento parafínový vosk uvolňovat do ovzduší toxické těkavé organické sloučeniny, včetně acetonu, benzenu a toluenu, což jsou známé karcinogeny. Jedná se o stejné chemikálie, jaké se vyskytují v emisích motorové nafty, a je známo, že způsobují alergie, astmatické záchvaty a kožní problémy. Studie University of South Florida ukázala, že svíčky vyrobené z parafinového vosku uvolňují nízké hladiny benzenu, i když nejsou zapáleny.

Neviditelná hrozba

Kromě uvolňování toxických chemikálií produkuje spalování parafinového vosku saze s částicemi, které mohou poletovat ve vzduchu celé hodiny. Tyto částice pronikají hluboko do plic a jsou absorbovány do krevního oběhu. Ultrajemné částice jsou spojeny s alergiemi, astmatem a jinými respiračními chorobami, stejně jako s infarkty, mrtvicí, a dokonce s rakovinou. Stejné látky se uvolňují i při pálení vonných tyčinek.

Přírodní vůně z chemie

Dalším problémem vonných produktů jsou právě jejich vůně. Většina vonných svíček a tyčinek používá syntetické vůně a barviva, která se uvolňují již při pokojové teplotě. Běžně emitované těkavé organické látky, související s vůní ve svíčkách, zahrnují formaldehyd, ropné destiláty, limonen, alkohol a estery. Tyto škodlivé chemikálie mohou způsobovat zdravotní problémy od bolestí hlavy, závratí a příznaků alergie až po astmatické záchvaty, infekce dýchacích cest, a dokonce i rakovinu.

Těžké kovy ve vzduchu

Knoty také nejsou bez viny. I když jsou vyráběné z bavlny, potřebují kovovou podpěru, aby ve svíčce držely. Ty se vyrábějí ze zinku nebo cínu, někdy také z olova. Všechny knoty s kovovým jádrem však při spálení uvolňují do vzduchu stopová množství těžkých kovů. Vonné tyčinky sice nemají knoty, jejich kouř se však dá přirovnat k cigaretovému. Potvrdila to studie z roku 2015, která upozorňovala, že kouř má podobnou toxicitu a produkuje podobné mutagenní reakce v buňkách.

Jaké svíčky si vybrat?

Pokud chcete svíčky dále používat, nemusíte je ihned teď vyhazovat. Zkuste je však zapalovat ve větrané místnosti, zkraťte knot, pokud je delší než 10 až 15 mm, místo sfouknutí knot uduste v kousíčku vosku a po uhašení pořádně vyvětrejte. Při nákupu nových svíček se zaměřte na lokální dodavatele, kteří vyrábějí přírodní svíčky z kokosového, včelího, sójového, palmového nebo jiného rostlinného vosku.

Zdroj: www.healthline.com, www.huffpost.com