Kde se vlastně tato krásná tradice vzala? Za prapůvodem tohoto zvyku musíme do dávné minulosti, a to až do roku 300 př.n.l. Tehdy prý Barbora z Nikodémie konvertovala ke křesťanství a měla za to být popravena. Cestou do vězení se jí údajně do šatů připletla větévka třešně, kterou pak ve své cele dala do džbánu s vodou. V den její popravy větvička rozkvetla.

Svatou Barboru, mučednici, si od těch dob lidé připomínají právě větvičkami, které řežou do vázy v adventní čas. Jenže jak to tak bývá, v průběhu let se tato tradice začala vysvětlovat i jinak. Které svobodné dívce barborka rozkvete, ta se také do roka vdá. Pozor dejte i na den, kdy větvička rozkvete, protože prý ve stejný den další měsíc bude mít její majitel štěstí!

Hodně poupat

Na svátek sv. Barbory 4. prosince se vybavte zahradnickými nůžky a vydejte se do přírody na procházku. Jistě narazíte na nějakou třešeň. Vybírejte si větvičky s větším množstvím poupat, poznáte je tak, že jsou širší než pupeny listů a také jsou méně špičaté. Když nebudete při výběru pozorní, dočkáte se namísto květů zelených listů. Větvičku odkrojte zešikma.

Dřín nebo švestka

Co dělat, když ve vašem okolí žádná třešeň neroste? Nezoufejte, krásně vám rozkvetou i jiné druhy stromů nebo keřů. Zlatice vám vykvete už asi po 8 až 12 dnech. Nádherný je i žlutě kvetoucí dřín, který na jaře vykvétá velice brzy, proto se hodí i do vázy místo třešňových barborek. Uříznout si do vázy můžete i kalinu, hybridní vilíny, trnku, tamaryšek a jiné ovocné stromy, třeba hrušeň, jabloň, švestku či meruňku. Skutečně nádherná podívaná je i na květy mandloně, ale tyto stromy u nás bohužel nejsou zatím příliš rozšířené.

Do mrazáku

A jedna dobrá rada na závěr. Větvičky rozkvetou pouze, pokud prošly mrazem. Pokud tedy u vás vládly teploty nad nulou, musíte si pomoci sami. Nařezané barborky dejte do mrazáku, stačí na jednu až dvě hodiny. Pak ji vložte do džbánu s vlažnou vodou a postavte do chladné místnosti, větvičky si musí zvyknout na změnu teploty. Druhý den je můžete přemístit na světlé a teplé místo.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, primanapady.cz