Udělejte si plán

Než vyrazíte na nákup květin, je třeba si ujasnit, kolik nádob budete osazovat a jak budou velké. Bude výsadba na plném slunci, v polostínu anebo ve stínu? Truhlíky budete zavěšovat na zábradlí, nebo je dáte na parapety oken? Jaký je barevný odstín fasády domu? Nezapomeňte vzít v úvahu i barvu truhlíků. To vše má velký vliv na konečný dojem z výsadby.

Základní potřeby

Na trhu jsou různé typy truhlíků a pěstebních nádob. Určitě se vyplatí investovat do samozavlažovacích. Ocení je nejen rostliny, ale i vy při zalévání, protože zajistí zálivku i na několik dní dopředu. K výsadbě používejte substrát pro balkonové rostliny, který je obohacený o startovací hnojivo. Můžete zrecyklovat i hlínu, ve které jste minulou sezonu balkonovky pěstovali. V tom případě ji promíchejte s novým substrátem a slepičím granulovaným hnojem. Při plném květu a růstu květiny často hnojte. Výběr hnojiv je velký od postupně se uvolňujících až po kapalná, která účinkují téměř okamžitě.

Jak správně postupovat při výsadbě balkonovek? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Barevné kombinace

Zamyslete se nad barevnými kombinacemi. Ujasněte si, zda chcete vytvořit určitou atmosféru nebo upoutat pozornost. Barvy mohou vyvolat uklidňující, nebo naopak stimulující emoce.Každá totiž vyvolává určité pocity a ukrývá v sobě i symboly.

Charakteristika barev a příkladů balkonovek

Červená je oblíbená a představuje energii, sílu, vášeň a upoutává pozornost. Kupte si červené pelargonie vzpřímené i převislé, verbeny, netýkavky, petunie i surfinie, dipladenie.

Zelená vyvolává uvolnění a obnovu, je to barva přírody. V každém truhlíku se zelená vyskytuje v podobě zelené hmoty rostlin nebo travin.

Modrá barva uklidňuje a chladí, navozuje pocit důvěry, klidu, je to barva nebe a vody. Najdete ji nejčastěji na lobelce, lilku jasmínovitého, bakopě.

Oranžová je spojená s aktivitou, nadšením, euforií. Oranžové odstíny mají lantany, afrikány, pelargonie, aksamitníky, verbeny, surfinie.

Žlutá je barvou veselou, spojenou s bohatstvím a radostí. Barvu slunce najdeme na vitálce, aksamitníku, černooké Zuzaně, surfinii, lantaně, krásnoočku přeslenitém, surfiniích, dvouzubci.

Bílá je spojena s čistotou, jemností a jednoduchostí. Bílé jsou bakopy, surfinie i petúnie, pelargonie, solanium.

Růžová je hravá, něžná, romantická. V této barvě si pořiďte pelargonie, fuchsie, surfinie a petúnie, africké sedmikrásky, netýkavky.

Fialová – lila, evokuje meditaci, je spojená s myslí a vznešeností. Elegantní fialové odstíny najdeme na surfiniích, petúniích, pelargoniích, afrických sedmikráskách, fuchsiích.

4 způsoby, jak osázet letní truhlíky

Zvolte si barevné kombinace a rozdělte rostliny na vzpřímené, převislé a doplňkové. V kombinaci těchto rostlin se vám podaří vytvořit působivé výsadby.

Kaskádovou výsadbou docílíte dojmu přetékajících květin z truhlíku. Vzpřímené druhy nasázejte do zadní části a před ně pak převislé. Takovou klasickou výsadbou jsou vzpřímené petúnie v kombinaci s převislými surfiniemi, totéž můžete uplatnit i u pelargonií.

Výsadbu z dominantních rostlin zjemněte. Jejich větší vzrůst a výrazné barvy doplňte něžnými květy lobelek nebo bakop.

Mnohobarevnou kombinací přitáhnete pozornost. Nebojte se k sobě vysázet květiny výrazných barev. Nezapomeňte přidat žlutý odstín například na dvouzubci. Žlutá je barva signální a té si každý všimne.

Do výsadby z tmavých barev nikdy nepřidávejte další tmavý odstín. Abyste zdůraznili tmavou barvu, podpořte ji světlou, nejlépe bílou barvou, anebo ji nechte osamocenou. Tmavé výsadby se hodí ke světlému odstínu pozadí, například k bílé fasádě.

Na nákup balkonovek si udělejte čas a užívejte si, že můžete vybírat z již rozkvetlých květin. Nespěchejte, v obchodě nebo zahradnictví zkoušejte barevné kombinace, které se k sobě hodí. Už jen hledání a vybírání v zahradnictví je radost.

Související články

Zdtoje informací: www.youtube.com, www.modernizahrada.com, www.nkz.cz