Pěstování orchidejí v bytě je dnes běžnou a oblíbenou kratochvílí. Základem zdravé rostliny je vhodný substrát, přiměřená zálivka, správné světlo a teplota. Chcete-li svůj koníček posunout na vyšší úroveň, pořiďte si méně běžné, ale o to krásnější květiny.

Paphiopedilum

Česky se tato orchidej nazývá střevíčník, lidově střevíc nebo papuč. Jedná se o zemní orchidej, které vyhovuje stinné až polostinné stanoviště. Daří se jí i na severním parapetu nebo v druhé řadě rostlin. Vhodným substrátem jsou 4 díly kůry a jeden díl perlitu. Zajistíte tím rostlině správnou drenáž, aby byly kořeny stále jen trochu vlhké. Při péči o tento druh bude vaší hlavní starostí dostatečná zálivka, a to alespoň dvakrát týdně.

Cymbidium

Člunatec má nádherné pevné květy, které vypadají jako voskované. Pokud máte terasu nebo verandu, od jara do podzimu tam můžete orchidej umístit. Na zimu ji vraťte domů na parapet. S největší pravděpodobností vám rozkvete. Zimní teploty by se měly pohybovat okolo 15 stupňů Celsia. V letních vedrech ji zalévejte jako ostatní zahradní rostliny. V zimních měsících udržujte substrát vlhký, ne přemokřený.

Cattleya

Tato orchidej má voňavé a načechrané květy, které kvetou od bílé přes purpurovou až po žlutou, oranžovou, červenou, zelenou a růžovou. Jsou velké a nápadné. Většinou se jich dočkáte v zimě nebo brzy na jaře. Cattleya vyžaduje hodně světla, ale ne přímé sluneční záření. Teplota by se měla pohybovat od 21-27 °C ve dne a 13-16 °C v noci. Rostlina ocení alespoň 50% vzdušnou vlhkost. Rostliny zalévejte jednou týdně.

Ludisia

Ludisia je známá jako drahokamová orchidej. Pyšní se sametovými, tmavě zelenými až purpurově hnědými listy se zlatými až červenými žilkami. Patří mezi nejméně náročné orchideje. Po celý rok vyžaduje teplo, vlhko a rozptýlené světlo. Jednou týdně ji zalévejte vlažnou vodou nejlépe ráno, aby listy přes noc nezůstaly vlhké.

Oncidium a jiné

Rody Oncidium, Odontoglossum, Miltonia, Brassia a jejich hybridy se často prodávají pod obecným označením Cambria. Mají totiž podobné nároky na péči. Tyto tzv. tančící dámy dávají přednost vlhkosti nad 50 % a středním teplotám. Noční by neměly klesnou pod 12 stupňů Celsia. Orchideje mají tenké a choulostivé kořeny, které potřebují pravidelnou kontrolu. Duté a shnilé ostříhejte. Substrát udržujte stále vlhký. Květiny umístěte na stinné okno, kterým v letním období větráte.

Zygopetalum

Tento druh patří mezi nejvoňavější orchideje vůbec. Kvete od pozdního podzimu do časného jara. Květy jsou vícebarevné, fialové, zelené, hnědé a bílé, s žilkami a skvrnami. Ocení teplotu kolem 21 stupňů Celsia, v noci o 10 stupňů méně. Preferují okno s rozptýleným světlem. Že se jim daří, poznáte podle světle zelených listů. Substrát této orchideje by nikdy neměl vyschnout.

Zdroj: www.missouribotanicalgarden.org, www.abecedazahrady.dama.cz