Zdroje: www.mojepodlaha.cz, housewifehowtos.com

Staré dobré kastilské mýdlo

Tento stovkami let prověřený výrobek se používal nejen ke každodenní hygieně či praní prádla, ale také při úklidu celé domácnosti včetně podlah. Jde o kastilské mýdlo, které sice nepochází ze španělské Kastilie, nicméně právě tam se těšilo velké popularitě a rozšířilo se odtud do celé Evropy. Jeho skutečný původ by bylo však nutné hledat v oblasti syrského Aleppa.

Nejlepší čističe - jde to i bez chemie

Jak vycídit nerezový dřez, zbavit se nálepek na skle nebo vyčistit sklo krbových kamen? S tím vám poradí paní Karolína v následujícím videopříspěvku:

Zdroj: Youtube

Téměř zázračné kastilské mýdlo lze koupit v kostce nebo tekuté. Je to prostředek velmi účinný a oblíbený díky své univerzálnosti. Do třičtvrtě litru horké vody přidejte malou lžičku kastilského mýdla, rozmíchejte a aplikujte na čištěné povrchy. Pokud chcete zároveň domácnost provonět, přidejte také kapku esenciálního oleje podle vašeho výběru. Podlahu či nábytek pak stačí jen přetřít dobře vyždímaným mopem nebo utěrkou z mikrovlákna.

I když je to přípravek zcela přírodní a po vzoru trendu uvádí i 100 % rostlinný původ, mnohé by jistě nepotěšilo, že jednou ze surovin dnes vyráběného kastilského mýdla bývá i palmový olej. Najdou se však i kastilská mýdla bez palmového oleje. Hlavní složkou je olej olivový, který může doplňovat mandlový, konopný, kokosový nebo další oleje.

Domácí čistič na podlahu bez šmouh a fleků

Na mytí podlah však nemusíte používat stovky let staré recepty, i když je jisté, že kvalitní produkty jako kastilské mýdlo přijdou vhod. Pro perfektní mytí podlah beze šmouh a bez nutnosti dalšího oplachování či leštění můžete použít také tento recept.

Do kyblíku nalijte 2 hrnky teplé vody, půl hrnku bílého octa, čtvrt hrnku alkoholu, pár kapek saponátu na mytí a asi pět kapek esenciálního oleje, ale ten není nutný. Směs dobře rozmíchejte. Nezapomeňte, že před mytím podlah je vždy důležité dobře zamést nebo ještě lépe vysát veškeré povrchy.

Související články

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube