Koupání k létu prostě patří, stejně jako lahodná zmrzlina a chladivé nápoje. Ať už máte raději moře, neodoláte pár tempům v bazénu nebo zbožňujete přírodní koupaliště, potřebujete správný koupací oděv. Namáhaná vlákna přitom snadno vzdají boj po jedné sezóně a z plavek je beztvarý vytahaný kus oděvu, který můžete jedině zahodit. Při správné péči se z nich přitom budete těšit daleko déle.

Jak se starat o plavky

Plavky se vyrábějí z umělých vláken, svrchní díl většinou tvoří polyamid s příměsí elastanu, podšívku pak polyester. Díky použitému materiálu jsou nejen elastické a dobře přiléhají k tělu, také rychle schnou a drží barvu. Neblahý vliv na funkčnost materiálu má pobyt v chlorované i slané vodě, trpí i díky potu a krémům na opalování. Jemná vlákna se snadno poškodí též mechanicky, třeba při dovádění na vodních atrakcích, posedávání na kamenech a jiném drsném povrchu, vadí též voda pouštěná pod tlakem ve vířivkách. Barvu neblaze ovlivňuje nejen pobyt na slunci, poznamená ji rovněž návštěva termálních lázní s vodou s vysokým obsahem minerálů. Plavkám zkrátka musíte věnovat pozornost a dopřát jim trochu údržby a péče. Jak se tedy o ně správně starat?

  • První zásah potřebují plavky ještě před tím, něž se nimi předvedete u vody. Zakoupené plavky zbavte visaček a prostudujte si pokyny výrobce ohledně teploty praní a údržby oděvu. Před prvním použitím je properte ve vlažné vodě, teplota prací lázně by se měla pohybovat mezi 30 a 40 °C. Na praní postačí voda, případně použijte jemný prací prostředek nebo jádrové mýdlo.
  • Po každém koupání plavky ručně vyperte ve vlažné vodě. Stačí je promáchat a lehce pomačkat, aby se z materiálu vyplavily zbytky chloru, soli apod. Vodu vymačkejte pouze jemným tlakem, neždímejte kroucením. Nechte volně uschnout, nesušte na prudkém slunci ani v sušičce, nežehlete.
  • Plavky několikrát za sezónu vyperte i v pračce, aby se odstranily i odolnější nečistoty jako zbytky opalovacího krému, jemné částečky prachu, písku. Volte však šetrný program pro jemné prádlo a vyvarujte se ždímaní, vláknům vadí mechanické namáhání při vysokých otáčkách. V ideálním případě perte plavky v pracím sáčku a před praním z nich případně odstraňte kovové ozdoby, pokud je to možné. Na plavky, stejně jako na jiné funkční elastické oblečení, nepoužívejte aviváž. Máte-li plavky s vyztuženými košíčky, jemně je po praní vymodelujte zpět do původního tvaru.
  • Plavky vymáchejte a nechte uschnout co nejdříve po návratu domů, nenechávejte je zmuchlané v neprodyšném sáčku nebo v tašce.
  • Koupací oděv ochráníte i šetrným zacházením „při provozu“. Při natírání těla opalovacím krémem se snažte vynechat oblast plavek, aby se na látku dostalo co nejméně přípravku. Jestli rádi navštěvujete vodní atrakce, volte spíš plavky ze silnějšího materiálu, bez aplikací a ozdob, které by se mohly někde zachytnou či utrhnout. Na celodenní pobyt u vody si přibalte raději dvoje různé plavky a pravidelně vyměňujte mokrý kousek za suchý. Dlouhodobě vlhké prostředí nesvědčí materiálu plavek ani vašemu zdraví.