Zdroje: https://pestujme.cz, https://www.bydlet.cz, https://hgic.clemson.edu

Proč jsou pokojovky v nevýhodě

Pokojové rostliny jsou většinou choulostivější a vtipálci často tvrdí, že na pokojovku se stačí nepěkně podívat a už je po ní. Ale venku rostlina nedbá ničeho. To je samozřejmě přehnané, ale na každém šprochu pravdy trochu!

Pokojovky jsou rostliny, které v našich podmínkách jinak nepřežijí, jsou omezené květináčem nebo žardinou, zálivka často neodtéká, tak jak by měla anebo rostlinu fyzicky sužují i jiné nedostatky pěstění v malých kontejnerech.

Pokojovkám škodí hmyz, ale i nemoci

Škůdci rostliny vyloženě devastují, ale za to jsou trochu lépe čitelní. Objevíte brouka, larvu nebo mušky a hned vidíte, že se něco děje. Pokojovky, stejně jako jejich kolegyně v zahradě, trpí napadením mšicemi, housenkami, smutnicemi nebo červci na kořenech i listech.

Svilušky, puklice, lalokonosec rýhovaný, molice nebo různí plži. Tito i další škůdci občas překonají hranice zahrady a napadnou, co jim příide do cesty. Tedy i pokojové rostliny. Pokud nevidíte bezobratlé, mohou být v půdě anebo pokojovku decimuje jiný nepřítel. Choroba!

Příliš mokré pokojovky

Hnilobě se daří ve vlhku. Jakmile voda neodtéká díky nevhodné zemině, květináči nebo jeho krytce, rostlina začne zahnívat. Hniloba v podstatě není příčina, ale průvodní jev. Tento proces začne u kořenů a postupuje směrem nahoru až zčerná celá rostlina. Pokud nemoc dospěla tak daleko, že již černá i stonek, zapomeňte na její záchranu. Pokud má stále zelené výhonky nebo špičky větviček, odstřihněte je a zkuste nechat zakořenit.

Ušlechtilá na hroznech, nechtěná na pokojovkách

Plíseň šedá neboli Botrytis cinerea je houba, která napadá nejraději vinnou révu, ale nepohrdne ani jinými rostlinami a jejich plody. Pro její šíření je nezbytné ovlhčení rostlin nebo velmi vysoká vzdušná vlhkost. Napadené listy nebo jiné části rostliny pravidelně odstraňujte. Proti plísni je možné bojovat mnohými způsoby. Základem je ale předcházet navlhnutí. Proto zalévejte jen pod listy nebo do misky květináče.

Nenechte padlí padnout na pokojové rostliny

Padlí se na rostlinách projevuje bělavými skvrnami na listech i květech. Ty jsou onemocněním deformovány a opadávají. Padlí se dobře šíří vzduchem, takže pokud máte napadenou jednu rostlinu, je velmi pravděpodobné, že se brzy objeví i v okolí. Napadené listy nebo jiné části rostliny pravidelně odstraňujte, případně použijte přípravky jako je „chytrá houba“. Jde o parazitickou houbu, která s živí jen jinými houbami, a proto je vhodným spojencem proti šedé plísni, ale také padlí a jiným houbovým onemocněním pokojovek, ale i rostlin v zahradě. Postřiků je mnoho, chytrá houba je přírodní.

Pozor na skvrnité listy

Skvrnitost listů, latinsky colletotrichum lindemuthianum, je další houbovou chorobou, která se často objevuje na listech pokojových rostlin. Skvrny jsou hnědé se žlutými okraji a v dobrých podmínkách, resp. za vysoké vlhkosti se skvrny zvětšují i šíří. Listy uvadají a opadají a houba se dál šíří na zbytek rostliny a přežívá dál v zemině. Proto je dobré zvážit, zda zeminu z uhynulých rostlin chcete dál používat.