Zdroje: www.nkz.cz, cs.wikipedia.org

Rychlý test nejčastějších onemocnění pokojových rostlin

1. Je to parazitická houba, která s oblibou napadá rostliny v zahradě, ale i pokojové druhy. Šíří se v teplém vlhkém prostředí sporami. Existuje mnoho druhů této konkrétní nemoci, které napadají různé druhy zeleně. Proti tomuto onemocnění se v domácích podmínkách můžete bránit dobrým větráním, odstraněním napadených částí i postřiky. V zemědělství působí velké ztráty.

2. Poznáte onemocnění na rostlině? Na rostlinách se vyskytuje, protože jsou zároveň napadené škůdci. Už víte?


3. Povlaky na povrchu zeminy lze jen těžko přehlédnout. Naštěstí nebývá těžké se jich zbavit. Stačí prokypření, prosušení a lepší zacházení se zálivkou. Mezi jednoduchá řešení patří také výměna veškerého substrátu. Pak už nebudete muset ani řešit to, jestli onemocnění zasáhlo i kořenový systém.

4. Dobře známé onemocnění se týká pokojových i venkovních rostlin. Měli jste už „tu čest" potkat se s tímto onemocněním?

5. Tmavá místa, měknoucí části rostlin, šedavý povlak a následná degradace rostliny jsou průvodními symptomy tohoto onemocnění. Rostlinám je nutné změnit podmínky, především nadměrnou vlhkost substrátu i vzdušnou vlhkost. Pak je nutné odstranit napadené části a doufat v ozdravení zbytku rostliny.

Odpovědi: Onemocnění pokojových rostlin

1.Padlí (Erysiphales)

2. Čerň je saprofytická houba, která roste v medovici produkované škůdci. I když je výskyt houby neestetický, samotná není problémem. Naopak je potřeba zacílit na škůdce, jako jsou mšice, molice či puklice, které medovici vylučují.

3. Bílá plíseň

4. Rez (Uredinales, Pucciniale) na listech je způsobena parazitickými stopkovýtrusnými houbami. Důležité je odstranění listů, rovnoměrné zalévání a ideálně také snížení vzdušné vlhkosti častým větráním.

5. Plíseň šedá (Botrytis cinerea)

Související články