Pokud se na vašem oblíbeném kousku oblečení objevily skvrny od potu nebo antiperspirantu, nemusí to znamenat, že už ho nebudete moci nosit. Můžete ho snadno zachránit, a to i tehdy, když běžné vyprání nepomáhá. Máme pro vás hned několik účinných triků, jak nevzhledné a někdy až zažloutlé skvrny dokonale odstraníte. A mnohdy vám postačí ingredience, které máte zcela jistě už doma.

Pot s deodorantem tvoří odolnou dvojku

Kombinace potu a deodorantu tvoří těžko odstranitelné skvrny, jelikož se ve skutečnosti jedná o směs, která odolává většině běžných pracích prostředků. Postupem času získávají i nehezký nažloutlý odstín.

Dochází k tomu kvůli hliníku, který je v mnoha protipotících prostředcích obsažen. Společně s potem reaguje, a tvoří tak na oblečení propocené koláče. Zkuste si proto kupovat deodoranty bez obsahu hliníku. A další tip? Po aplikaci antiperspirantu chvíli počkejte, než si náležitý kousek oblečení vezmete na sebe.

Jednejte ihned

Nejlepším receptem na odstranění skvrn tohoto druhu je především rychlé jednání. Nikdy nenechávejte propocené oblečení dlouhodobě zaschnout třeba v koši se špinavým prádlem. Jednejte co nejdříve. Pokud pot zaschne, má větší tendenci vytvářet na tkanině zabarvené skvrny. Pokud však skvrny odolávají praní, zkuste vyzkoušet pár vychytávek, které dokonale fungují.

Aspirin léčí i tkaniny

Aspirin je pilulka, která nechybí v žádné domácí lékárničce. Nemusíte ji využít jen při zdravotních nesnázích, bude vám vždy i výborným pomocníkem na skvrny od potu. Rozdrťte 3 až 4 aspiriny v misce, trochu horké vody a počkejte, až se aspirin rozpustí. Vytvořte pastu, kterou naneste na inkriminovaná místa oblečení. Nechte 1 až 2 hodiny působit a poté vyperte běžným způsobem.

Jedlá soda to umí i s potem

Vyrobte si čisticí směs ze 4 kávových lžiček jedlé sody a ¼ skleničky vody. Naneste ji na žluté skvrny a nechte alespoň hodinu působit. V případě hrubších typů látek můžete směs lehce zapracovat do tkaniny jemným zubním kartáčkem. Nakonec oblečení vyperte ve vlažné vodě s běžným pracím prostředkem. V případě hluboce zažraných skvrn postup několikrát opakujte. Tento trik je možné použít na bílé i barevné prádlo.

Vyzkoušejte metodu se solí

Právě tento způsob s oblibou využívaly už naše babičky. Je velice prostá, stačí rozpustit 1 hrst soli v 1 l teplé vody a oděv do tohoto roztoku namočit. Nejlepší je to udělat na noc a druhý den klasicky vyprat s ostatním prádlem. Tento postup se však hodí jen na bílé prádlo.

Ocet pot rozloží

Další pomocnou ingrediencí je klasický ocet. Obsažená kyselina rozkládá nečistoty nashromážděné na oblečení. Namíchejte si octový roztok, kdy ocet smícháte s vodou v poměru 1:1. Oblečení v něm opět nechte co nejdéle namočené a poté ho vyperte.

Zdroje: www.jakcistit.cz, www.prima-receptar.cz, www.dumazahrada.cz