Výběr "vánočních květin" je v současnosti velmi bohatý. Už od konce října se v zahradních centrech i hobby marketech objevují vánoční kaktusy, bramboříky, hvězdníky, azalky i vánoční hvězdy.

Vánoční hvězda může zazářit i opakovaně

Vánoční hvězdy nejsou zdaleka tak efektní díky svým květům, jako díky zajímavě zbarveným listenům. Ty vydrží být při vhodných podmínkách dlouho atraktivní. Proto si můžeme vánoční hvězdu pořídit ve větším předstihu před Vánocemi. Můžeme přitom vybírat nejen z velkého množství barev listenů, ale také velikostí rostlin, včetně počtu výhonů.

Poinsettia čili Euphorbia pulcherrima žádá umístění v teplém prostředí. Poměrně dobře snáší i ústřední topení. Citlivá je na průvan a kolísání teplot. To u ní většinou způsobí opadávání listů. Po odkvětu ji necháváme odpočinout ve vlažné místnosti a nezaléváme ji. V březnu ji seřízneme na výšku 15-20 cm nad zeminou a umístíme na okno chladného pokoje. V červnu rostlinu přesadíme do nepříliš velkého květináče do středně těžké výživné zeminy. Začneme s pravidelnou zálivkou a přihnojováním. Až do podzimu lze rostlinu ponechat na zahradě na lehce zastíněném stanovišti. Po přenesení zpět do bytu ji umístíme na světlé místo u okna.

Problematickou fází je období po seříznutí rostliny, kdy narůstají listové výhony mnohem delší, než byly ty původní. To je způsobeno tím, že rostlinám pěstovaným ve sklenících je bráněno v růstu chemickým přípravkem. Jeho působení v průběhu nového růstu již vymizelo a další růst poinsettie již není regulován. Narostlé výhony, i když delší, na podzim vlivem zkracujícího se dne a dobré péče zkušených pěstitelů opět vytvoří barevné růžice listenů s kvítky.

Pokojová azalka nerada přetopený byt

Azalky (Rhododendron simsii) jsou pověstné obrovským množstvím květů v zářících barvách, které se vytvoří na jedné jediné rostlině. Podobně jako brambořík, i tato pokojová rostlina miluje spíše chlad, než teplo vytápěných bytů. Rozhodně to s azalkami nevzdávejte a nemyslete, že vám nevydrží více než jednu sezónu. Existuje několik kultivarů raných, poloraných a pozdních azalek. Nalezneme mezi nimi rostliny s okouzlujícími barvami od lososové přes bílou, růžovou, červenou nebo fialovou až po ty, jejich květy mají barvy kombinované. Květy jednotlivých kultivarů mohou být plné, poloplné, se zvlněným nebo jednoduchým okrajem. Jediné, co vám může chybět, je vůně.

Dovední pěstitelé, kteří dopřejí azalkám správné pěstební podmínky, se s nimi rozhodně nemusí po sezóně loučit. V období růstu a tvorby poupat je třeba azalky držet v chladném prostředí. Naprosto jim postačí teplota okolo 10 °C. Až poté, co nasadí na poupata, zvýšíme teplotu na 12 °C, a to do té doby, než se poupata vybarví. Pokud jste letos azalku zakoupili a je v plném květu, umístěte ji po dobu kvetení v prostředí, kde se teplota pohybuje mezi 18-20 °C. Nejlépe se jí bude dařit v prostoru mezi okny nebo na chodbě na okenním parapetu. V teplé místnosti je třeba zvýšit azalkám vlhkost okolního vzduchu. Můžete rosit, ale jen na listy, nebo postavit azalku do široké misky s kamínky a misku naplnit vodou. A nezapomeňte odstraňovat postupně odkvétající květy.