Jak vyřešit půdní prostor domku či chalupy?

Půda jako taková ztratila své historické opodstatnění, už na ní neskladujeme seno pro kravku ani oves pro koně. Tím spíš bychom mohli prostor využít k něčemu smysluplnějšímu, než je odkladiště starého harampádí. Třeba k rozšíření prostoru pro bydlení.

Někdy se stane, že půda je již do jisté míry na obytné podkroví předělaná, ale pořád to není ono. Jako kdybychom ten prostor nebrali stejně vážně jako obývací pokoj, ložnici, kuchyň a další místnosti domu v dolním podlaží.

Příkladem budiž již obývaný půdní prostor na snímku. Má rozměry 7,20x5,40 m. Majitelé se ho rozhodli přestavět, aby vznikly dva pokojíky pro jejich vnuky a třeba ještě společná místnost. Zatím pravděpodobně pro hraní malých dětí, později využitelná jako podkrovní obývací pokoj apod.

Nejdřív upozornění: Abychom se nedostali do sporu se stavebním úřadem, ani při stavbě podkroví nezapomínejme na zákon – ohlášení či stavební povolení bývá nutností.

Pozor také na napojení existujících rozvodů topení a elektřiny. Všechny tyto práce je nutné provádět v souladu s platnou legislativou a za přispění odpovědných odborníků.

Okna

Ve stávající jedné podkrovní místnosti je jedno okno v levé části pokoje při pohledu ode dveří a druhé je ve středu ve štítě.

Abychom jeden velký prostor mohli rozčlenit, bude třeba zazdít okno ve štítě a nahradit ho dvěma jinými, rozměr 90x120 cm postačí.

Existující střešní vikýř na levé straně by si zasloužil odstranit (pro vnější vzhled historického vesnického domu tyhle tzv. anduly nejsou nic hezkého), ale když už ho tam máme, nebudeme se do této náročnější stavební úpravy pouštět.

Ve stropním prostoru společné haly před oběma pokojíky budou na protilehlých stranách umístěna dvě střešní okna 60x90 cm.

Zdít, nebo montovat?

Ne každé členění prostoru je nutné řešit tzv. mokrým procesem (zděním příček).

V našem případě můžeme dvě místnosti prostě oddělit skříňovou stěnou a ani čelní příčka s dveřmi nemusí být zděná, postačí montovaná.

Určitě však nesmíme zapomenout na řádné a dostatečně silné izolace, a to jak tepelné, tak proti vlhkosti a hlavně zvukové.

Plánek přestavby

Materiály na strop, podlahu a příčky

V případě půdního prostoru je možné použít podlahu dřevěnou, palubkovou, samozřejmě může být i jiná. Třeba koberec, korek, lino atd. Dlažbu nedoporučuji vzhledem k jejím vlastnostem a stávající stropní konstrukci.

Podhledy i příčky mohou být sádrokartonové. Je třeba myslet na to, že jejich instalace musí být řádně provedena zejména na konstrukci krovu, ale stejně tak mohou být i z jiných deskových materiálů nebo také z palubek.

Barvy a volné prvky interiéru

Barvy, jak známo, jsou velmi důležité, a proto je nutno věnovat jim náležitou pozornost. Barevnost řešení se musí volit případ od případu a určitě se nevyřídí radou na několika řádcích.

Celkem běžný zvyk mít všechny stěny, dveře, rámy oken a podobně bílé nebo žluté trochu vyplývá z podvědomého strachu, že se jinou barvou něco pokazí.

Podobně jako barevnost jsou na tom volné prvky interiéru – nábytek, svítidla, záclony, potahy, různé doplňky atd.

To všechno je nutné dohromady sladit a právě tohle „ladění“ bývá někdy bodem, ve kterém se střetávají tužby a přání stavebníků s názory architektů i nejrůznějších posuzovatelů.

Kresby autor, foto archiv