Móda nebo nutnost?

Dříve představovaly maringotky spíše provizorní bydlení pro ty, kteří velkou část roku trávili na cestách. Nejčastějšími „lidmi z maringotek“ byli cirkusáci, ale také lesní či stavební dělníci. Prostě ti, které práce zavála mimo domov a do míst, kde často ani jiná možnost ubytování nebyla.

Situace, kterou přinesla letos na jaře opatření zamezující šíření nového koronaviru, označovaného jako Covid-19, doslova převrátila vzhůru nohama naše představy o letní dovolené. Trávení volného času jak jsme byli zvyklí teď nějakou dobu bude svázáno mnoha omezeními. Do některých destinací se vůbec jet / letět nedá, jiné jsou více či méně nebezpečné. Proto se v současné době výrazně zvýšil zájem o nemovitosti všeho druhu. Ne každý však touží vlastnit pozemek a na něm chatu nebo chalupu. Proto lidé hledají i alternativní varianty bydlení, mezi které „domeček na kolečkách“, jak by se dala maringotka s nadsázkou nazvat, patří.

Největší úskalí? Malý prostor a tepelná izolace

Prostor v maringotce se pohybuje obvykle v rozmezí 15-25 m2. Uspořádat na něm vše, co potřebujeme k životu, nebývá snadné. Zvlášť, pokud chceme vařit, stolovat, odpočívat a mít i prostor pro hygienu – tedy toaletu a koupelnu. Nemalým oříškem bývá vytápění. A s tím úzce souvisí tepelná izolace. Bez ní maringotka v zimě připomíná mrazák, naopak v létě se v ní kvůli horku nedá usnout.

Zchátralá maringotka – výzva pro zkušené kutily

Maringotky různého stavu a provedení je možné sehnat přes inzerát. Kdo nechce investovat spoustu času, úsilí ani riskovat nenadále zvýšené náklady, měl by se zajímat o maringotky po rekonstrukci. Ti, kteří se do úprav maringotky pustili svépomocí potvrzují, že se většinou neobešli bez rad a pomoci zkušenějších a že v průběhu prací museli řešit nejedno úskalí.

Luxusní maringotka

Jak ukazují na svém videu Luboš s Týnou, kteří se rozhodli pro dočasné bydlení v maringotce v předhůří Orlických hor, rekonstrukce se může proti plánům nejen výrazně prodloužit, ale také prodražit.

Zdroj: Youtube

Zatímco pro někoho představuje bydlení v maringotce život bez moderních civilizačních vymožeností, tedy topení jen v kamnech na dřevo a život bez elektřiny, jiní svůj miniaturní dům raději napojí na elektrické a další sítě a jejich maringotka připomíná spíš luxusní garsoniéru.