Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.bydlimekvalitne.cz, zena-in.cz, bydleni.instory.cz

Na pohled vodní kámen nevypadá zrovna vábně, to je jedna věc, ale věcí druhou je, že dokáže pořádně škodit. Jestli vám teče z kohoutku tvrdá voda, máte o zábavu postaráno, bohužel.

Co to vlastně je?

Vodní kámen je pevný povlak, má bílou, někdy nahnědlou nebo nažloutlou barvu, skládá se z minerálů, které obsahuje voda.

Žehlička, rychlovarná konvice, kávovar, tam všude se usazuje na topné spirály a vnitřní prostory. Vodní kámen = vyšší výdaje za elektřinu.

Pokusím se shrnout všechny tipy na jedno místo:

  • Varná konvice – do konvice nalijte vodu, půl sklenky octa nebo půl pytlíku kyseliny citronové a nechte vodu vyvařit. Někomu vadí zvláštní pachuť po převaření, která postupně vymizí. Vodu použijte na další čištění (např. toalety)
  • Pračka – dejte do zásobníku na prací prášek a do bubnu kyselinu citronovou a prožeňte pračku alespoň na 60 °C
  • Vodovodní kohoutky, dlažky, vany – do nádobky s rozprašovačem nalijte vodu s octem, postříkejte daná místa, nechte chviličku působit a setřete do sucha.
  • Toaletní mísa – očista mísy je velmi neoblíbenou činností. Než půjdete spát, nalijte do mísy litr octa a nechte působit do prvního navštívení (nejlépe až ráno, ale u mě nemyslitelný), ráno vezměte štětku a postižená místa vydrhněte.
  • Myčka na nádobí – na dno nalijte zhruba litr octa (při větším znečištění) a zapněte myčku na delší program.

Všestranná kyselina citronová

Kyselina citronová nám poslouží i k jiným vychytávám než jen na vodní kámen. Například snadno odstraní skvrny a lepidla z nerezové oceli, vyčistí špinavá okna, zabíjí bakterie, odstraní mastnotu a skvrny z kuchyňské linky, stolu a podlahy, ale i nevzhledné žluté skvrny v podpaží bílých triček. Nebo si citronem vyčistěte prkénko na krájení potravin – potřete celou plochu citronem, nechte působit a za půl hoďky se můžete kochat staronovým prkénkem.

I ocet má plno dalších využití, například odstraní zbytky po cenovkách, odstraní zápach z odtoku, plísně, umyjete s ním okna a hodí se i na úklid podlahy, umyjete s ním digestoř, žaluzie, zbavíte se zápachu v lednici, vyčistíte troubu, mikrovlnku nebo ho můžete krůpnout do vody při vaření vajec, ty vám totiž pak neprasknou.