Jeden takový zázračný přípravek máme asi všichni doma. Jedná se totiž o běžný jablečný ocet. Levný a dostupný produkt, který má mnohem širší využití než jenom v kuchyni. Můžeme ho třeba velmi účinně využít právě při praní a čištění, navíc nejen pere a čistí, ale také dezinfikuje, což se zvlášť dneska hodí. Podívejte se proto na následující tipy a nebojte se vyzkoušet.

Ocet můžete využívat místo aviváže, jeden šálek úplně stačí, v případě, že máte malé dítě, vyzkoušejte půl šálku. Zápachu se nemusíte bát, ocet naopak pachy neutralizuje a prádlo bude krásně měkké a nadýchané. Octová lázeň navíc udržuje pěkné barvy, takže vaše oblečení nebude seprané a vybledlé.

Ocet je výborný také na odstraňování skvrn, i těch velmi urputných a odolných, jako jsou skvrny od potu, nebo naopak antiperspirantu. Stačí prádlo s takovou skvrnou naložit přes noc do lázně z horké vody a poloviny šálku octa. Poté normálně vyperte. Jeho schopnost bělit skvrny využijete i při praní bílého prádla, pokud je zašedlé či zažloutlé, odměrka octa přidaná k praní mu vrátí bělost.

Ocet při praní se vyplatí používat i v domácnostech, které chovají nějakého domácího mazlíčka. Takové psí chlupy často zůstanou na oblečení i po vyprání. Odměrka octa přidaná k praní způsobí, že chlupy už na vašem prádle ulpívat nebudou.

Odměrka octa přidaná ke každému praní rovněž neutralizuje zápach pračky i oblečení, navíc pomáhá proti zanášení pračky vodním kamenem a dalšími nečistotami. Pokud byste chtěli provést důkladné čištění pračky, i tady se můžete na ocet spolehnout. Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku jedlé sody, oddíl pro máchání místo aviváže naplňte octem. Dva hrnky octa můžete nalít přímo do bubnu. Potom pusťte program na čištění pračky, pokud ho vaše pračka nemá, zvolte nejdelší program na nejvyšší teplotu, a nechte pračku naprázdno vyprat.

Vyčistit octem můžete nejen skvrny na prádle, ale například i na koberci. Stačí skvrnu navlhčit octem a nechat půl hodiny působit. Poté normálně vyluxujte.

Uvidíte, že budete s působením octa i mimo kuchyni spokojení, ocení to i vaše peněženka, a navíc svou domácnost i životní prostředí obecně ušetříte chemické nálože a potenciálních zdravotních rizik. Takže to rozhodně stojí aspoň za zkoušku, ne?

Zdroj: vychytavkov.cz, www.healthline.com