Ačkoli správně bychom měli mluvit o okapních systémech, nazývá většina lidí roury odvádějící vodu ze střech zkráceně (a tedy poněkud nepřesně), okapy, případně rýny nebo žlaby. Nejdůležitějším faktorem při výběru vhodných okapů systémů bývá obvykle cena. Volba nejlevnějšího systému nemusí nutně znamenat finanční úsporu, v úvahu musíte vzít i náklady spojené s údržbou, případně s častější výměnou jednotlivých komponentů (okapové žlaby, okapové svody). Okapy se vyrábějí ze dvou základních typů materiálů – kovu a plastu. Jaké jsou jejich výhody a co vybrat, aby celek dobře fungoval, snadno se udržoval a vydržel mnoho let?

Klasický kov nebo moderní plast?

Tradičním a obecně nejrozšířenějším materiálem pro výrobu okapů je kov. Kovové okapy se vyznačují dlouhou životností. Podle konkrétního druhu použitého kovu se poměrně velká skupina kovových okapů dále dělí.

  • Jednou z nejběžnějších variant je pozinkovaný plech. Základem tohoto okapových systémů vyráběných z pozinkovaného plechu je kvalitní ocel, na kterou je galvanicky nanášena vrstva zinku. Výsledný materiál je relativně levný a odolný, jejich provoz je ale spojený s nutnou údržbou. Zhruba rok po osazení se kov pokryje vrstvou oxidu a tehdy je nutné jej natřít. Nátěr se musí pravidelně opakovat, aby se zabránilo korozi materiálu. Životnost správně udržovaných pozinkovaných okapů je přibližně dvacet let. V nabídce na trhu jsou také pozinkované okapy s povrchovou úpravou, které již nevyžadují další nátěry. Ochranné svrchní vrstvy z polyesterových či polyuretanových laků se vyrábějí v různých odstínech a je proto možné zvolit barvu ladící ke střešní krytině nebo fasádě. Jsou také trvanlivější a odolnější než klasické okapy z pozinkovaného plechu.
  • Titanzinkové okapy jsou tvořeny ze slitiny tří kovů, 99 % tvoří zinek s menší příměsí mědi a titanu. Jeho vzhled je klasicky kovový, který časem ztrácí lesk a šedne, ale nemění barvu jako je tomu u mědi. Hlavní výhodou tohoto materiálu je oproti klasickému pozinku delší životnost a bezúdržbovost. Titanzinkový okap je asi třikrát dražší než klasický pozink, ale zároveň je ve srovnání s mědí cenově dostupnější.
  • Odolné proti korozi a bez větších nároků na údržbu jsou také okapy z hliníkového plechu. Vyrábějí se v mnoha barevných odstínech a snadno se instalují díky lehké konstrukci. Materiál je však měkčí, což přináší určitá omezení při montáži. Za hliníkový okap zaplatíte asi čtyřikrát tolik než za pozinkovaný.
  • Mezi nejkvalitnější, ale také nejdražší klempířské materiály patří měď. Výhodou měděných okapů je jejich velmi dlouhá životnost a nízké nároky na údržbu. Zároveň je však v případě použití měděných okapů potřeba počítat s jejich proměnlivostí vlivem povětrnostních podmínek, povrch časem zoxiduje nejprve do černé a pak zelené barvy. Odolnost a vlastnosti mědi přitom zůstanou zcela zachovány. Kromě vysoké pořizovací ceny ale majitele nemovitostí odrazuje od instalace měděných okapů i skutečnost, že měď je atraktivní pro zloděje kovů a často dochází ke ztrátám ze staveb i dokončených budov. Výhodným opatřením proti nenechavcům jsou například okapy s vnější stranou vyvedenou z plastu a vnitřní z mědi.
  • Moderní a cenově dostupnou variantou jsou okapy z vysoce odolného plastu. Plastové okapy zdatně vzdorují povětrnostním podmínkám i UV záření, jsou hladké a nejsou náchylné k namrzání, nehrozí jim koroze jako neošetřeným kovovým povrchům. Výrobci slibují životnost i několik desítek let, barevnou stálost i snadnou údržbu. Oproti klasickým kovovým okapům jsou lehčí, ale nesnesou nadměrné zatížení a mohou se poškodit. Dodávají se v mnoha barevných variantách jako stavebnicový systém, který se dá lehce sestavit. Plastové okapy patří k levnějším řešením a zloděje kovů lákat určitě nebudou. Esteticky plastové okapy nepůsobí právě honosně, ale jsou k dostání i takové výrobky, které imitují vzhled kovů a jsou klasickým okapům na první pohled velmi podobné.

Kdy se hodí dřevo či hybridní materiály

Kromě kovu a plastu se okapy vyrábějí také ze dřeva. Dřevěné, ručně dlabané žlaby ze smrkové kulatiny, se nejčastěji používají u historických budov nebo stylových srubů. K dispozici jsou i hybridní materiály kombinující výhody kovových a plastových okapů. Použití kovu dává výslednému výrobku dlouhou životnost, plast přináší snadnější údržbu a širokou škálu barevných provedení.

Okapový systém není jen roura na vodu

Okapové systémy se prodávají s množstvím doplňků, které ušetří práci s jejich údržbou. Možné je přidat lapače nečistot a ochranu před listím, užitečné jsou také sběrače vody, které odvedou dešťovou vodu do nádrží. Proti rampouchům v zimě chrání vyhřívací systémy pro okapy. Jejich součástí je časovač, který vyhřívání zapíná v potřebných intervalech.