Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, homeguides.sfgate.com

Jednoduchý a účinný octový sprej

Namíchejte ocet s vodou jedna ku jedné a honem k oknům. Hodí se jakýkoli ocet, který máte po ruce. Klasický, jablečný nebo vinný fungují stejně dobře. Octový sprej má široké použití a rozhodně se hodí mít jej po ruce. Na okna se hodí hned z několika důvodu, ale vezměme to popořádku.

Použijte ocet na okna proti hmyzu

Ocet s vodou nebo jen ocet sám o sobě je rozhodně dobré používat na okna, kouty, dveře, prahy a další místa, kde se často potkáváte s nechtěným hmyzem. Octový sprej se hodí výborně na pavouky, ale odpuzuje i další hmyz. Funguje jako účinný repelent poměrně dlouho, ale je vhodné čas od času jej znova aplikovat. Bohatě postačí, když postříkáte rámy oken sprejem nastaveným na rosení. Není nutné, aby octová voda po rámech stékala. Naopak mlžení úplně postačí. Octový sprej proti hmyzu můžete vylepšit kapkou esenciálního oleje z máty peprné, rozmarýnu, tymiánu či levandule. I tyto vůně odpuzují hmyz. Zápachu z octa se nemusíte obávat, vyvětrá velmi rychle.

Octový sprej na rámy a okolí oken proti plísni

A co dál? Octový sprej použijte také na problematická místa v okolí oken, kde bojujete s plísněmi. Ocet plísně odstraní, ale pamatujte, že je rozhodně vhodné odstranit problém, který dává plísním v okolí oken vznikat. Nechejte proudit vzduch, aby se nedržela v místě vlhkost. Odsuňte nábytek, zamezte zatékání. Zbavte se prostě příčiny. Ocet vám s vyčistěním a odstraněním plísně pomůže, ale nezabrání stoprocentně jejímu vzniku.

Okna octem umyjte

Rozhodně můžete použít octový sprej také na mytí oken. Výborně funguje na narušení filmu, který se časem na nemytých oknech vytvoří. Dobře odstraňuje také nečistoty způsobené hmyzem i ptáky. Do octového spreje na mytí oken můžete přidat kapičku mycího prostředku a budete mít nepřekonatelný přípravek na okna.