Sezónní režim oken vám zajistí nejen jejich větší životnost, ale i další výhody, které se vyplatí. Jde o jednu z věcí, která by se v bytě neměla zanedbávat, a dokonce tím oknům zajistíte i delší životnost.

Proč nastavovat okna do daných režimů

Správné nastavení oken vám zajistí nejen jistou úsporu z celkového rodinného rozpočtu za vytápění, ale hlavně izoluje teplo, do bytu proniká minimum studeného vzduchu a stejně tak naopak. Současně neuniká tolik tepla z vašeho bytu.

Rozdíly v letním a zimním režimu

Většina moderních oken má běžně dva režimy. Liší se od sebe v principu rozdílným přítlakem. Během léta by měla okna těsnit méně, aby mohl cirkulovat teplý vzduch. Nedochází tak k nadměrné vlhkosti a parnu, takže vzduch není tak těžký k dýchání. V zimě by měla okna těsnit naopak více, aby se zabránilo úniku tepla a přístupu chladu. Kromě finančních úspor zamezíte rosení oken, vlhkosti na parapetech a případným plísním. Během léta je pro okna přínosné, že si „odpočinou“ od pevného těsnění v zimním období.

Máte seřizovatelná okna?‍

Ne všechny typy oken se dají regulovat. Pokud si nejste jisti, poznáte to podle toho, zdali je na okně čep k usměrnění těsnění. Díky němu budete moci střídat odpovídající režimy.

Přepnutí do zimního režimu

Jedná se o velice jednoduchý zásah, ke kterému budete potřebovat možná jen vaše šikovné prsty nebo obyčejný imbusový klíč či kleště. Nejprve najděte seřizovací čep, zpravidla bývá umístěn v kovovém rámu, který lemuje samotné křídlo. Čepy různých výrobců mají trošku odlišnou podobu, a tedy i metody seřízení. Mrkněte proto i do manuálu.

Tečka na přepínači

Pokud je vaše okno opatřeno přepínačem s šestihranným otvorem a tečkou, prověřte nejprve jeho polohu. Jestliže je značka dole, jde o letní režim. V případě, že je tečka nalevo, vaše okno je nastaveno do zimního režimu. Pro přepnutí je potřeba čepem pootočit ve směru hodinových ručiček.

Přepínač bez tečky

V tomto případě, pootočte čepem pomocí imbusového klíče směrem k těsnící gumě nebo od těsnící gumy. Aby v zimním režimu okna více těsnila, přitahujte směrem ke gumě, pro nižší těsnění, tedy letní režim, naopak směrem od gumy.

Šestihranným čepem stačí pootočit

Tento regulující prvek má uprostřed rovnou čáru. Během letního režimu by měla být čára vodorovně, v zimním pak svisle. Obsluha je velmi jednoduchá, zpravidla stačí šestihranným čepem jen otočit do polohy, kterou zrovna vyžadujete.

Čep může být i jako ovál

Opět se jedná o velmi pohodlné ovládání k přepínání režimů. V základu je čep nastaven v poloze 45°. V případě nastavení zimního režimu jím otočte do vodorovné polohy. Svislá poloha je určena na letní sezónu.

Zdroje: gress.cz, slovaktual.cz, veselebydleni.cz, novinyvm.cz, magazinplus.cz