Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, primanapady.cz

Nejlepší okurky na balkon

Než se vrhnete na nákup nádob či pytlů, nezapomeňte, že je vhodné pořídit především konkrétní druhy okurek. Experimentovat můžete samozřejmě s jakýmkoli materiálem, ale pro první dobré výsledky jsou vhodné druhy, které jsou odolné a menší.

Pěstování okurek na balkoně

Okurky je nutné předpěstovat zhruba v polovině dubna, aby je bylo možné vysadit po zmrzlých. Polovina května je však za námi, proto nyní můžete své nebo nakoupené sazenice již vysadit ven. I když by mělo být dost teplo, okurky vyžadují slunečné, teplé a chráněné stanoviště.

Můžete se dočíst, že nádoby na pěstování okurek by měly být minimálně půl litrové pro pěstování jedné rostliny, rozhodně je však lepší použít nádobu větší, a to mezi 5 až 7 litry. Do rozměrů 50 x 50 cm můžete vysadit dvě sazenice.

Na balkon se pak hodí i pěstování v pytlích, které zabírají méně místa a vedle sebe se jich dá umístit pohodlně víc. Také je možné pěstování přímo v pytli s nakoupeným substrátem a prodávají se i takové přímo k tomu určené, s návodem, kde perforovat pytel pro jeho ideální funkčnost.

Okurkami osázejte nádoby a dobře je zalijte. Zálivka je v několika prvních dnech velmi důležitá. Pamatujte, že v nádobách hospodaří rostliny s vláhou docela jinak než zasazené v půdě. Proto je potřeba věnovat se stavu zeminy.

Balkonové okurky potřebují oporu a živiny

I na balkoně budou okurky potřebovat oporu, informujte se o vašem konkrétním druhu. Jsou i okurky, které potřebují oporu minimální, či polní, pěstované „v leže“.

Pro okurky pěstované na balkoně je samozřejmě také důležité přihnojování a výživa. Na balkoně či jinde v malých prostorách se mnohá organická hnojiva nehodí, ale můžete je použít již zpracovaná, bez odéru a k jednoduchému použití v granulované formě.

Mezi druhy vhodné pro balkonové pěstování určitě patří okurky:

  • Bush Champion F1 - salátová okurka, přímo určená k pěstování v květináči
  • Baby F1 - krátká salátová hadovka
  • Ofelie F1 - ranná salátová hadovka, ideální pro sklizeň malých plodů
  • Emilie F1 - salátová hadovka typu "multifruit"
  • Pony F1 - krátká salátová okurka
  • Picolino F1 - krátká salátová okurka
  • Minisprint F1 - "minisalátovka", krátká hadovka
  • Charlotte - vemi ranná, hruboostrá nakládačka menšího vzrůstu, preferuje velkou nádobu
  • Ministars F1 - velmi výnosná salátová, určená k pěstování na balkonech

I na balkoně může vaše okurky napadat hmyz či choroby. Což lze řešit domácími i průmyslově vyráběnými postřiky.

Okurky sklízejte spíš menší, šťavnatější a chutné. Budete se z nich moci radovat do konce prázdnin a možná ještě i v září.

Související články