Zdroje: svetkreativity.cz, www.vseprorostliny.cz, living.iprima.cz

Je možné pěstovat okurky na parapetu?

Pěstování okurek na okně, balkoně či terase vlastně není vůbec nic divného. Okurky mohou dobře prosívat i pěstované v nádobě. Podmínky uvnitř bytu na parapetu vašeho světlého okna nejsou vůbec k zahození. Okurkám se tam bude dařit stejně dobře jako ve skleníku a klidně mimo zahradnickou sezonu. Nač se připravit? Vyberte menší druh k výsevu a dejte se do toho.

Parapet je pro pěstování okurek jako dělaný

Podmínky na okně jsou ideální. Teploty mezi 17 až 28 stupni Celsia jsou pro okurky výjimečně skvělé, a proto si můžete dovolit pěstovat okurky kdykoli. Budete potřebovat obvyklé materiály a samozřejmě nádobu. Okurky lze pěstovat po jedné na parapetu v půl litrových samozavlažovacích nádobách. Jestliže v létě hodláte využít balkon nebo terasu, pak je vhodný například větší květináč 50 x 50 cm, který osadíte dvěma rostlinami. Dobře poslouží i kýbl či výsadba do pytlů. Při výběru stanoviště také myslete na to, že okurky budou potřebovat závětří, dostatek světla a oporu.

Okurky potřebují dobrou výživu

Substrát je pro pěstování okurek velmi důležitý. Rostliny jsou to velmi náročné na živiny, ale zvládnou i malou nádobu, pokud jim dáte vhodný substrát a především hnojivo. Zemina by měla být lehká, propustná a bohatá na živiny. Rozhodně lze doporučit příměs rašeliny a vermikompostu nebo pořiďte substrát určený přímo pro pěstování okurek, rajčat a paprik, který dá rostlinám ideální start.
Pokud rostlinám poskytujete jen minimální prostor, musíte se ujistit, že dodáváte rostlině nejlepší možný mix živin. Záleží jen na vás, která hnojiva považujete za nejvhodnější. Nabízí se tekutý vermikompost nebo jiná organická hnojiva a samozřejmě můžete přihnojovat i průmyslovými minerálními tekutými hnojivy. Slepičince lze používat na balkoně, uvnitř rozhodně ne.

Jak zajistit velký výnos okurek z parapetu?

Sazenice vysazujte k opoře, pozdější manipulací byste je mohli zbytečně polámat. Pěstitelé také doporučují počkat na to, až má rostlina zhruba 6 listů a zaštípnout výhony, aby zůstaly jen dva spodní. Tím docílíte toho, že bude rostlina jen nízká, což ji nevyčerpá a bude hodně plodit.