Mastnota se vyskytuje v každé domácnosti, kde se pravidelně vaří. Nejvíce se usazuje v okolí sporáku, v troubě, na digestoři a kuchyňské lince. Patříte mezi milovníky smažení? Tak to jistě znáte i mastná a lepivá místa na okolních dlaždičkách. Jak se těchto nepříjemných nečistot zbavit a nestrávit tím celý den? Využijte vychytávky, které jsou prověřené časem a dokonale fungují.

S mastnotou zatočí olej

Možná budete zaskočeni, ale se zaschlou mastnotou v kuchyni vám pomůže také mastný element a tím je olej. K čištění můžete použít ten, který doma běžně používáte, ať už je to slunečnicový, olivový či řepkový. Nový olej totiž skvěle uvolní a rozpustí ten starý a vaše kuchyň bude opět zářit čistotou a bude plná lesku. Pár kapek oleje jednoduše naneste na suchý hadřík a mastné místo jím několikrát pečlivě setřete. Olej si poradí i s mastnotou, která je zaschlá už několik dní nebo silně napečená uvnitř trouby. Čerstvý olej můžete použít i na očištění veškerých skříněk a pracovních ploch.

Jedlá soda je univerzální čistič

Pokud se chcete vyhnout chemickým prostředkům, sáhněte po přírodní jedlé sodě. Rozmíchejte ji se 3 až 4 polévkovými lžícemi vody v menší misce a máte perfektní čistidlo, kterému mastnota po chvíli působení v žádném případě neodolá. Do připravené směsi namočte hadřík nebo houbičku a přetírejte špinavá místa. Směs můžete použít i v rozprašovači, kterým skvrny postříkáte, necháte tak 15 minut působit a na závěr jen setřete vlhkým hadříkem. Doleštit vše můžete ještě suchými papírovými utěrkami.

Směs můžete s přehledem využít na čištění všech mastných ploch v kuchyni, jako jsou sporák i trouba, celá kuchyňská deska, skříňky i obkladačky. Můžete ji natřít dokonce i na podlahu kolem sporáku, kam často rozpálený tuk vystříkne. Opět nechte čistidlo chvíli působit a nakonec je setřete mopem a čistou vodou.

Nepostradatelným pomocníkem je i ocet

Dalším báječným čisticím prostředkem pro celou domácnost je ocet. Uvolní jakoukoliv mastnotu, dokáže pohltit nepříjemné pachy, dezinfikuje a oživí zašlé barvy. Stačí ho smíchat s teplou vodou a využít ho nejen na setření pracovních ploch, ale i na vytírání podlahy, čištění dřezu i skříněk se skleněnými či dřevěnými dvířky. Pravidelně tímto roztokem utírejte i madla, háčky, držáky a kliky. A jak na chrom? Bude vypadat jako nový, když jej očistíte směsí z pár kapek octa smíchaných s vodou a lžičkou kuchyňské soli.

Nemáte sodu? Sáhněte po sáčku s kypřícím práškem

Tento nenápadný bílý prášek nemusíte používat jen k vaření, můžete jej využít i k efektnímu čištění. Smíchejte ho s trochou vody a vytvořte si hustou pastu, kterou potřete mastná a připečená místa a nechte tak 10 až 15 minut působit. Poté už jen setřete vlhkým hadříkem nebo opláchněte.

Zdroje: www.bydleni.magazinplus.cz, www.zena.aktualne.cz, www.howtocleanstuff.net