Pro někoho je malování bytu radost, jiný se zase této práci vyhýbá, jak může. Přesto pohled na čerstvě vymalované stěny přináší pocit čistoty a uspokojení. Stačí však okamžik a veškerá práce je marná. Pes obtiskne zablácenou packu na zeď, dítko si ji vybere jako malířské plátno, při vaření na ni vyprskne omastek z pánve nebo na večírku vylijete sklenku vína. Nechce se vám pokaždé řešit takovou katastrofu novým malováním? Pojistěte se a rizikové místnosti v bytě vymalujte omyvatelnými nátěry.

Omyvatelná nebo otěruvzdorná malba?

Nátěr je rychlý, snadný a poměrně levný způsob jak dodat interiéru nový nádech, oživit stěny, přidat bydlení živost a navodit pocit čistoty. Je však důležité vybrat ten správný druh barvy, která má vámi požadované vlastnosti a radost z čerstvě vymalovaného bytu prodlouží. Pro místnosti se zvýšeným rizikem znečištění jako jsou dětské pokoje, kuchyně nebo chodby zvažte užití interiérových omyvatelných barev. Hlavně v tomto případě berte na zřetel složení barvy, zda jsou doporučovány spíše pro použití do technických místností nebo se hodí i do obytných prostor.

Omyvatelné barvy jsou dostupné v mnoha odstínech, v lesklé i matné úpravě. Nanést na stěny nátěr z omyvatelných barev zvládnete sami, není nutné si najímat profesionální malířskou firmu. Obezřetní buďte při nákupu, nabídka v obchodech je hodně široká a může být matoucí. Důležité je koupit skutečně omyvatelnou barvu, nikoli otěruvzdornou. Jak už název napovídá, otěruvzdorná barva je velmi stálá a nezanechává stopy na oblečení, pokud se opřete nebo otřete o zeď. Na její čištění mokrou cestou však můžete zapomenout. Naproti tomu omyvatelný nátěr lze čistit s pomocí vody a nepoškodí se.

Malování se nevyhnete

Celková životnost a množství čištění, které barva snese výrazně závisí na kvalitě výrobku. Levnější produkty obstojí při čištění jen několikrát, v nejhorším případě ztrácí své vlastnosti už při prvním omytí. Kvalitnější barvy jsou odolnější, snesou opakované čištění od nečistot a přesto si drží svou barvu i vzhled. Od občasného malování vás však nezachrání, výmalbu je nutné časem obnovovat stejně jako u klasických nátěrů. Omytím sice zbavíte stěny nechtěných skvrn, stejně ale budou lapat prach a nečistoty, časem se vytvoří praskliny, důlky po nárazu a další vady, které se dají odstranit pouze opětovným vymalováním celých stěn.

Rozmezí mezi jednotlivým malováním může být oproti klasickým barvám delší. Není také nutné před malováním vrstvu omyvatelných barev pokaždé namáhavě škrábat. Omyvatelné barvy na sebe můžete vrstvit a nanášet nový nátěr i několikrát, stejně jako u běžných barev. Odstranění starších vrstev se nevyhnete pokud chcete nahradit omyvatelnou barvu jiným druhem výmalby nebo je počet vrstev zkrátka už příliš velký.

Ideální do dětských pokojů

Omyvatelná zeď je velmi praktická, ocení ji hlavně rodiny s malými dětmi a domácími mazlíčky. Hlavní výhoda omyvatelných nátěrů zůstává stejná, při nahodilém znečištění zdi nemusíte hned vzít do ruky štětec a začít malovat, skvrnu snadno odstraníte a zeď zůstane beze stop.

Použít je na výmalbu všech místností v bytě však není nutné. Přeci jen jsou oproti běžně užívaným barvám nákladnější, i když rozdíl ve vynaložených financím není nijak velký. Konečnou částku potřebnou na výmalbu ovlivňuje samozřejmě kvalita použité barvy. Na té raději nešetřete, kvalitní barva se vám odvděčí spolehlivostí a stálostí. Současná nabídka na trhu poskytuje dostatečný výběr omyvatelných barev, které se snadno udržují, ale přitom jsou dostatečně prodyšné a propustné a nehrozí riziko vzniku plísní. Finanční náklady na výmalbu snížíte i jinak, například použitím penetrace. Ta sjednotí savost podkladu a sníží množství použité barvy.