V nabídce květinářství a hobby marketů najdete většinou orchideje, které nevyžadují nijak zvláštní péči, jsou odolné a dobře prospívají. Přesto má každý druh jisté nároky na míru osvětlení, dávku slunečních paprsků i množství vláhy, které mu vyhovuje nejlépe. Nejčastěji se v domácnostech objevuje krásně kvetoucí Phalaenopsis neboli můrovec. Pro začínající pěstitele je tento druh ideální, je velmi odolný a nenáročný na péči, přesto je nutné mu dopřát ty správné podmínky.

Spalující slunce

Orchidej Phalaenopsis vyžaduje dostatek světla, proto se jí nelíbí ve tmavých a šerých koutech. Dává však přednost světlu rozptýlenému a nevyhovují ji přímé sluneční paprsky. I v tropickém pralese, kde je její domovina, roste v korunách stromů, je tedy před sluncem částečně kryta listy. Orchidej by se měla nacházet na dostatečně světlém místě, ale mimo dosah spalujícího slunce. Pokud není zbytí a orchidej chcete umístit na okenní parapet, vyberte okno orientované na východní stranu.

Suchý vzduch

Můrovec je květina ideální do interiéru, celoročně jí vyhovuje stálá pokojová teplota pohybující se mezi 19 a 23 °C, ani během zimních měsíců by se teplota neměla dostat pod 15 °C. Kromě dostatečné teploty rostlině prospívá i správná vlhkost vzduchu. Nemusíte mít však doma klima jako v tropickém deštném pralese, komerčně prodávané druhy jsou tolerantní k nižší vlhkosti vzduchu. Přesto se snažte mít doma vzduch o dostatečné vlhkosti, nadměrně suchý vzduch je ke škodě nejen pokojovým rostlinám, ale má negativní vliv i na zdraví obyvatel.

Příliš mnoho vláhy

Tradiční chybou začínajících pěstitelů orchidejí je přemokřování rostlin. Orchideje rostou jako epifyty, což znamená, že jsou přichyceny na stromech a většinu vlhkosti přijímají ze vzduchu. Jejich kořeny proto rozhodně nejsou připraveny na dlouhý pobyt ve vodě, při nadměrné vlhkosti nebo přelití začne rostlina uhnívat. Orchidej ponořte i s květníkem na deset minut do nádoby s vodou, poté vyjměte a nechte okapat. Takovou lázeň stačí rostlině dopřát zhruba jednou týdně. Můžete orchidej i klasicky zalít, vždycky ale dbejte na to, abyste z květináče přebytečnou vodu vylili. Na zalévání si připravte měkkou, tedy nejlépe dešťovou nebo převařenou vodu. Možné je také rostliny pravidelně rosit.

Neodborné stříhání

Situaci pořádně zkomplikuje i neopatrné zastřihování rostlin. Domů si obvykle přinesete půvabně rozkvetlý exemplář, která po nějakém čase začne odkvétat. Květní stvol nikdy neodstraňujte, právě druh Phalaenopsis vykvétá z jednoho stonku opakovaně. Z odkvetlého stonku ponechte alespoň jednu třetinu, jen tak z něj vyroste další část s květní násadou.

Zbytečně nestříhejte ani podivné výhonky, které se derou z květináče. Jedná se vzdušné kořeny, pomocí nichž si rostlina obstarává dostatek vody i živin.

Nedostatek živin

Starší exempláře orchidejí potřebují zhruba jednou za tři roky přesadit. Vhodný substrát pro epifytní orchideje koupíte v zahradnictví. Jedná se většinou o směs kůry stromů, nasekaného mechu a dřevěného uhlí. Takový substrát dokáže zadržet vodu a dlouhodobě udržovat vlhkost, neobsahuje ale mnoho živin. Pro dobrou kondici rostlin je vhodné pravidelně přihnojovat, nejlépe speciálními hnojivy pro orchideje. Hnojení provádějte během období vegetačního růstu (jaro až podzim). Hnojivo se přidává v malých dávkách do zálivky nebo aplikuje s vodou pomocí rozprašovače.