Feng-shui je propracovanou filozofií, jež zohledňuje všechny detaily interakce člověka s jeho okolím. Název pochází z čínského označení pro vzduch (feng) a vodu (shui). Těžištem celého učení prochází energie čchi, která tvoří prazáklad veškerého bytí. Je složena ze dvou protikladných složek - jin a jang. Pro celkovou harmonii prostoru, zdraví i života musí být tyto prvky v souladu.

Jak proudí čchi

Energie se pohybuje podobně jako vítr a voda s tím rozdílem, že prochází i zavřenými dveřmi, okny a zdmi. Podle uspořádání prostoru zrychluje nebo zpomaluje. Hlavním cílem je, aby čchi proudila co nejplynuleji. Aby se toho dosáhlo, vznikly nástroje feng-shui jako barvy, zvuky, vodní prvky, osvětlení, tvary a rostliny, se kterými se v místnistech nebo zahradách pracuje.

Rostliny a feng-shui

Rostliny podle tohoto učení zmírňují vliv záření, které vydávají elektrické spotřebiče. Také mají schopnost ovlivňovat proudění energie. Květiny se špičatými listy ji urychlují, zatímco pokojovky s měkkými a oblými listy ji zklidňují. Vysoké keře se hodí do protáhlých chodeb a kaktusy na parapetu zase mají pomoci odradit zloděje.

Orchideje a feng-shui

Ve feng-shui mají orchideje schopnost posílit rodinné štěstí a plodnost. Symbolizují čistotu, krásu, dokonalost a lásku. Ve starověkém Japonsku byly tyto rostliny kdysi považovány za symbol bohatství.

Související články

Mapa Bagua

Mapa bagua slouží k rozdělení prostoru do osmi oblastí. Každá z nich má jiné zaměření související s životní událostí nebo okolnostmi. Oblasti bagua odpovídají bohatství nebo prosperitě, rodině, zdraví, dětem nebo kreativitě, kariéře či znalostem, vztahům a manželství, slávě nebo užitečným lidem a cestování. Pokud existuje určitá oblast vašeho života, která vyžaduje posílit, můžete do příslušné oblasti domova začlenit více prvků feng-shui. Například orchideje.

Kam umístit orchidej

Když si pořídíte orchideje, umístíte je tam, kde se jim má nejlépe dařit. Tedy k oknu, kterým protéká rozptýlené světlo. Obecně platí, že pokud květinu dáte na jihozápad, zvýšíte tím vášeň mezi partnery, na jihovýchodě vám přinese štěstí, na východě zdraví a dlouhověkost. Pokud podnikáte a chcete svůj úspěch podpořit, umístěte orchidej na sever. Dobré vztahy mezi obchodními partnery zajistí severovýchod.

Nenápadný parazit

Orchideje patří mezi parazitické rostliny. Podle feng-shui tak mohou fungovat jako energetičtí upíři. Navíc produkují mužskou jang energii. Máte-li tedy květinu v ložnici, jež potřebuje energii jin, můžete se cítit nevyspalí a unavení.

Zdroj:

www.fengshuibeginner.com, www.everydayorchids.com, www.bydleni.instory.cz