Zdroje: youtube.com, adbz.cz, www.dum-a-interier.cz

Zachraňte hynoucí orchidej

Vypadá vaše orchidej jako scvrklá, vadnoucí a dožívající stařenka? Není to však stářím, ale nevhodnou péčí. Suché či naopak měknoucí a gumovité listy jsou známkou toho, že se rostlina řítí ke svému zániku. Neznamená to však, že jí není pomoci. O záchranu se můžete pokusit pomocí obyčejné houbičky na nádobí, ale také mechu, lišejníků nebo jiného materiálu, který dobře natáhne a drží vlhkost.

Chcete se podívat pod ruce šikovného pěstitele? Milovník orchidejí z Itálie vám ukáže, co si počít s hynoucí orchidejí:

Zdroj: Youtube

Jak ošetřit zahnívající orchidej?

Nevzdávejte to a očistěte rostlinu od všech suchých či naopak měknoucích a zahnívajících částí. Musí vám zůstat jen zdravé srdíčko rostliny, případně nějaký ten kořínek, pokud se najde zdravý. Jestliže ne, nezoufejte. Rostlina možná zvládne ještě znovu zakořenit za vhodných podmínek, které jí vytvoříte.

Rostlinu ořezanou vydezinfikovaným nožem nebo nůžkami je nutné ošetřit proti dalšímu zahnívání a stimulovat růst kořenů. Právě k tomuto účelu se velmi hodí mletá skořice, kterou pěstitelé běžně používají k dezinfekci i jako stimulant. Hodí se nejen na orchidej, ale při ošetření řezu jakékoli rostliny, především těch, které trpí na hnilobu, roní latex nebo je jejich řez velmi citlivý.

Po ošetření orchideje skořicí ji nechejte dva dny oschnout na čistém suchém místě. Důvodem je opět zažehnání hniloby a nachystání květiny ke kontaktu s vláhou. Opět i tento krok platí i pro rostliny ronící latex a s měkkou dužninou, která má tendenci hnít. Do této kategorie spadají různé cizokrajné krásky jako juka, fikus pryžodárný, plumerie, ale také tchýnin jazyk a podobně.

Houbička: Ideální nemocnice pro zhojení orchideje

Nyní můžete orchideji přichystat vlhké, ale ne mokré místo, kde bude mít ideální podmínky pro opětovný růst. Ustřihněte z PET lahve malý květináček, jemuž perforujete dno pro odtok případné nadbytečné vláhy. Houbičku, mech nebo lišejníky postříkejte vodou a umístěte na dno květináčku.

Na houbičku či mech volně položte orchidej, přikryjte ji igelitovým sáčkem, anebo umístěte celé do sáčku. Uzavřete jej a vytvořte tak skleníček s ideální vzdušnou vlhkostí. Právě tyto podmínky jsou nejlepší možné nejen nyní pro omlazení orchideje, ale pro její růst vůbec. Skleníček pak umístěte někam, kde je dostatek světla.

Obrňte se trpělivostí a po čase zkontrolujte rostinu. Pokud začne tvořit nové kořínky, není měkká či suchá, máte vyhráno. Pak už zbývá jen přesadit ji do vhodného květináče i substrátu a nepřelít!

Související články